?

Endring og sletting av journalopplysninger og diagnoser

Kvinne 23 . 08 September 2021
Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål som jeg synes er vanskelig å finne svar på. Men kort fortalt, jeg ser at det er utrolig mye feil informsjon som lett kan misforstås i journalen for psykisk helse. Som går utover min behandling pr dags dato, noe som er ekstremt belastende. Er ikke akkurat hyggelig når behandlere har skrevet feil, og det tas som reell informasjon for fremtidige behandlere. Hvordan kan jeg søke om slettning og omskriving? Jeg er jo voksen nå, men hovedsaklig er det feil informasjon fra BUP, som evnetester tatt på en svært psykisk syk person som de har konkludert med at jeg er "evnesvak". Det er heldigvis flere behandlere som ser at dette er feil og høres ikke riktig ut. Det står til og med at nevropsykologen ser at jeg ikke ytet mitt beste og så utilpass ut, fikk ikke med meg instruksjoner og greide ikke den enkleste oppgaven som alle greier. Men likevel har de konkluert med en diagnose? Hva kan jeg gjøre?

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Det er ingen hyggelig følelse å bli oppfattet feil, og at det også preger hvordan andre ser på deg og dermed behandlingen du får i dag. 

Du lurer på om du kan søke om endring eller sletting av journalen. Du har rett til å få det vurdert. Du må henvende deg til BUP hvor helsehjelpen ble gitt og helsepersonell der vil vurdere om kriteriene for endring eller sletting er tilstede. Du har også ankemulighet til Statsforvalteren dersom du ikke er enig i BUP sin avgjørelse.

Om du skulle være i behov av støtte i denne prosessen, kan du kontakte en brukerorganisasjon, slik som Aurora eller Mental Helse

Når det er rimelig tvil om diagnoser, slik du beskriver, kan det også være grunnlag for å gjøre ny diagnostisk vurdering. Du kan henvende deg til fastlegen din som kan henvise for 2nd-opinion.

Du sier du mottar behandling per dags dato og at tidligere diagnoser preger denne behandlingen. Kanskje er dette noe det går an å ta opp som et tema med din behandler. 

 

Vennlig hilsen,

Psykologen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?