?

Hvordan få kontroll over sinne, jeg mister venner på grunn av det?

Kvinne 20 . 02 November 2021
Spørsmål

Jeg drakk for mye og klikket på en venninne. Jeg sa mye stygge ting og jeg husker nesten ingenting av kvelden. Jeg var ikke til å kjenne igjen. Jeg mistet fullstendig kontrollen og ble så sint og dyttet. Sinne er noe jeg sliter med å kontrollere og føler jeg mister venner på grunn av det. Jeg er ikke så åpen så det er vanskelig for meg å si til de hva som faktisk er galt. Har det ikke så bra med meg selv akkurat nå.

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei, 
 
Det høres tungt ut å ha det slik du har det nå. Det høres ut som at du strever med skyldfølelse, fordi du behandlet vennen din dårlig og at du skjemmes fordi du mistet kontroll. Alle mennesker gjør dumme ting, og kan tabbe seg ut. Heldigvis er det slik at mye i relasjoner kan repareres. Har du bedt om unnskyldning til vennen din, og forsøkt å forklare hva som skjedde med deg? Du forteller også at å kontrollere sinne er et problem du har hatt over tid. Kanskje kjenner du at du ønsker å ta tak i dette nå, før det ødelegger mer for deg? 
 
Sinne er en følelse vi trenger for å kjenne på våre grenser. Følelsen gir oss kraft til å beskytte oss. Samtidig er det en følelse som kan skremme andre og gi utrygghet i relasjoner. Det er også en følelse som ofte kan regnes som sekundær. Det betyr at du kanskje egentlig kjenner deg såret eller avvist, men ikke viser det til vennene dine. I stedet blir du sint for noe, kanskje ubetydelig, og viser den følelsen. I vår kultur har vi med oss at sinne er en følelse som ikke vekker en opplevelse av å kjenne seg "svak" når man uttrykker den til andre. Dette er paradoksalt, da det krever mye mer mot å vise at man faktisk kjenner seg avvist, såret eller trist til mennesker vi bryr oss om.

Jeg tror det kunne vært godt for deg å ha noen å snakke med, for eksempel gjennom din samskipnad. Det kan hjelpe deg med å øve deg på å bli mer åpen, få mer innsikt i din selvopplevelse og hva du faktisk føler. Dersom du får tilgang til flere følelser og lærer deg og uttrykke de til andre, vil du kunne få en opplevelse av kontroll over følelsene dine. Du kan også jobbe med regulering av følelsen sinne mer spesifikt i samtalebehandling. Det kan også hjelpe deg å åpne opp om hvordan du har det til en person du stoler på. 
 
Vennlig hilsen Psykologen 
 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?