?

Hvordan stole på at noen vil elske meg igjen?

Kvinne 19 . 18 Februar 2022
Spørsmål

Jeg kom ut av mitt første forhold for 6mnd siden. Etter det har det gått lang tid hvor jeg har følt meg veldig likegyldig til gutter, og ikke interessert å i det hele tatt noen sinne bli kjent med noen nye. I det siste har det forbedret seg litt, men jeg sliter med å ha skikkelig mørke og pessimistiske tanker. Hvordan skal jeg stole på noen igjen? Hvordan skal jeg tro på at noen kommer til å faktisk på ekte elske meg, og faktisk ønske å være sammen med meg? Følte meg så lurt av exen. Han sa han elsket meg og alt det der, plutselig en dag gjorde han det ikke mer. Selv om jeg er 100% klar over at han er veldig umoden, spesielt emosjonelt umoden, og at det ikke har noe med meg å gjøre. Tror ikke på at det finnes noen gode nok der ute. Gode nok til at jeg kan slippe dem inn på meg. Slitsomt å ha det sånn som dette. Det er bare mørkt og trist inni meg. Jeg går rundt og føler jeg heller vil være alene resten av livet enn å satse på noen igjen, for å så oppleve den samme driten liksom.

Kvinne (19)
Fagperson svarer
Hei

Det er hardt når vi opplever svik og skuffelse i livet, noe de fleste av oss opplever. Du lurer på om du kan stole på noen igjen og om noen vil elske deg? Det er naturlig at dette spørsmålet dukker opp, for når vi har opplevd noe kjipt vil vi helst ikke oppleve det igjen. De mørke tankene prøver kanskje å beskytte deg sånn at du er forsiktig så det ikke skjer igjen. Men det er vanskelig å beskytte seg mot svik. Så det handler om å ta nye sjanser. Hvis du faller av hesten så bør du komme deg opp på den igjen. Det er naturlig å være redd, men prøv å hold det ut. 

Kan det hjelpe deg å forsøke å fokusere utover? Se på guttene du omgås. Hvem interesserer deg, hva sjarmerer deg? Hvilke kvaliteter ser du etter i en kjæreste? Kanskje erfaringen du har gjort deg, gjør at du ser etter litt andre kvaliteter hos gutter nå? Hvis fokuset forblir på at alle du møter potensielt kan såre deg, opprettholdes frykten. Å tørre å fokusere på det fine en kjæreste kan gi deg, kan styrke håpet og motivere deg til å forsøke på nytt.

Tillit er i grunn ikke noe vi får, men noe vi gir. Du kan si at du gir en annen din tillit, til han eventuelt ikke lenger er den verdig. Det var riktig av deg å gi eksen din tillit, selv om det endte dårlig. Å gi andre tillit er et premiss for å oppleve kjærlighet. 

Klarer du også å fokusere på andre mennesker du har rundt deg, -vennskap som kan stå stabilt selv om kjærester kommer og går? Venner som er der for deg hvis noe vondt skjer? Hobbyer, interesser, annet som gjør livet ditt meningsfullt?

For hvert skritt du tar, så går det framover. Og kanskje er de første skrittene allerede tilbakelagt nå,  og du er på vei videre i livet ditt? 

Legger ved en artikkel som er skrevet av en annen student som også har opplevd kjærlighetssorg.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Psykologen og rådgiveren, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?