Hva er klamydia?

Klamydia er en veldig vanlig seksuelt overførbar infeksjon som kan smitte ved samleie (både vaginalt og analt) eller oralsex. Man kan også smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene eller via sexleketøy. Kondom beskytter mot smitte.

Vanlige symptomer/plager

De fleste som smittes med klamydia får ingen symptomer. Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre. Dessuten kommer symptomene tidligst 1–2 uker etter smittetidspunktet, men plagene kan også komme senere. Det er derfor ikke alltid lett å beregne hvem som har smittet deg basert på når plagene startet.

De vanligste plagene ved klamydia i skjede er svie når du tisser eller svie i skjede, forandret utflod, blødning etter samleie eller utenom menstruasjon og smerter ved samleie.

De vanligste plagene ved klamydia i penis/urinrør er svie når du tisser, utflod fra urinrør, kløe i urinrør eller under forhud og utslett / sår under forhud eller på penishode.

De vanligste plagene ved klamydia i endetarm er kløe/svie/sårhet i endetarm.

Kan klamydia være farlig?

Dersom klamydia ikke blir behandlet, kan infeksjonen utvikle seg til bekkeninfeksjon (infeksjon i livmor og eggledere) eller infeksjon i testikler og bitestikler. Dette kan igjen føre til nedsatt evne til å få barn. En person med klamydia vil også lettere kunne bli smittet med andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Tegn på bekkeninfeksjon er smerter nederst i magen, økt mengde utflod (ofte gulaktig og ofte med noe blod), feber, nedsatt allmenntilstand og sykdomsfølelse.

Tegn på infeksjon i testikler/bitestikler er smerter i pungen og rødhet, hevelse og ømhet (oftest på den ene siden av pungen). Noen kan oppleve svie ved vannlatning. Noen kan ha feber og nedsatt allmenntilstand eller en generell sykdomsfølelse.

Dersom du skulle oppleve symptomene på bekkeninfeksjon eller infeksjon i testikler og bitestikler, må du oppsøke lege raskt.

Du bør teste deg selv om du ikke har symptomer!

Klamydia er så utbredt i Norge at alle som har hatt sex uten kondom med en ny partner, anbefales å teste seg. Det kan ta opptil 14 dager fra du ble smittet med klamydia til det faktisk slår ut på en test, så mens du venter på svar bør du bruke kondom. Hvis du får en negativ test før det har gått 14 dager siden du hadde ubeskyttet sex, bør du ta en ny test når det har gått 14 dager, for å være sikker.

Hvordan tester du deg?

Det er lett å teste seg for klamydia og det gjør ikke vondt. Drop-in-testing for klamydia (og andre kjønnssykdommer) er gratis i SiO Helse og du trenger ikke å bestille time på forhånd. Kom innom oss så vil du få snakke med lege eller helsesykepleier på dagen. Du trenger ikke ha fastlege i SiO Helse for å benytte deg av vårt drop-in tilbud, men du må være student og ha betalt semesteravgift. SiO Helse tilbyr også gratis kondomer.

Plikt til smitteoppsporing

Både du og helsepersonell som behandler deg har etter norsk smittevernlov plikt til å foreta en smittesporing, for å hindre videre spredning. Det betyr å ta kontakt med alle du har hatt sex med (uten kondom) de siste seks månedene. Også de du eventuelt har delt sexleketøy med.

Du kan gi beskjed selv, eller be om at helsepersonell gir en anonym beskjed om at den eller de du har hatt sex med bør teste seg.

Vær obs på at du også kan være smittsom de første dagene etter påbegynt behandling (antibiotikatabletter). Bruk derfor kondom frem til syv dager etter at du tok første tablett.