?

Hvordan få nære vennskap?

Kvinne 22 . 17 Mars 2022
Spørsmål

Hei. Jeg synes det er vanskelig å skape tette vennskapsbånd og holde på dem. Jeg er ganske sjenert og føler meg ofte til bry. Jeg har venner, men ingen som er veldig nære meg. Mamma er min beste venn, som jeg deler alt med. Jeg vet at mamma ikke kommer til å være her for alltid, noe som stadig bekymrer meg. Jeg har en vennegjeng som jeg treffer litt i ny og ne, men jeg føler meg ikke helt som en del av gjengen. Når vi snakker sammen så føler jeg ofte st jeg bare lytter til hva de har å si, for jeg sliter med å dele ting selv. Jeg føler at når de prater så ser de mest på hverandre, noe som gjør at jeg ofte er veldig lei meg etter at vi har møttes. Det kan hende det er meg som er alt for opphengt i dette og at det skyldes en ganske dårlig selvfølelse. Har dere noen tips til hvordan jeg kan få gode venner og tenke mer positivt om meg selv og vennene mine?

Kvinne (22)
Psykologen svarer
Hei

Det høres ut som du er fortvilet over hvordan du har det sammen med vennene dine. Da kan det hende du tenker en del på det som ble sagt og gjort etter at dere har vært sammen, og kanskje gjør du opp en slags status i tankene dine om din egen verdi for andre? Det er neppe hjelpsomt i så fall. Det kan lett bli til at du fokuserer mye på deg selv og på det du opplever som dine feil og mangler. Det at du er god til å lytte er i seg selv fint. Men kanskje kan du prøve å endre innstilling og være litt mer til bry når du er sammen med andre. Det høres ut som om du trenger å øve deg på å ta mer plass. Det betyr å si og gjøre ting som kanskje vennene dine ikke er helt enig i eller vil bifalle. Prøv allikevel å stå i det, om det skjer. Det å bli kjent med nye mennesker kan også være hjelpsomt, da det vil kreve at du gjør noe for å bli kjent, og sånn sett kanskje kommer litt ut av det mønsteret med å holde deg selv tilbake. Prøv å fokuser på hvordan du kan få mer av det du trenger, og fokuser mindre på det du synes er feil og leit. Det handler aller mest om å gjøre ting litt annerledes og få litt nye erfaringer. 

Undersøk tilbudet ved din samskipnad om du ønsker å snakke med en fagperson om dette. Legger også ved noen artikler som kanskje kan være til hjelp. 
Lykke til!

Vennlig hilsen

Psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?