Ensomhet handler om å føle seg utenfor og lengsel etter å bli inkludert i noe sosialt. Det er vanskelig å føle seg ensom, særlig rundt høytider og begivenheter hvor det er mange som samles. En av tre føler seg ensomme, men det betyr også at to av tre kan bli flinkere på å inkludere andre. Her er fem ting jeg gjør for å være mer inkluderende

Vær modig

Noen ganger må vi legge frykten til side selv om det kjennes skummelt. I starten av semesteret kjente jeg kun tre andre studenter i klassen min. Det var skummelt å komme til forelesning når jeg kjente så få. Etter et par uker innså jeg at det var andre i klassen som ikke kjente noen som helst, så jeg var heldig som hadde to andre å lene meg på. For de var det sikkert enda skumlere for andre. En dag tok jeg motet til meg og spurte noen andre fra klassen om de ville bli med i kollokviegruppen vår, og det ble de kjempeglad for. Dette har gjort semesteret enda morsommere for alle sammen!

Lag plass til en til

Det er alltid plass til en til. I en gruppe med mennesker er det alltid noen som ikke tar like stor plass og er mindre sosial. Dette kan det være mange grunner til, men det finnes ingen god grunn til at de ikke skal få være med. Jeg prøver å spørre de rundt meg om de vil være med i kantina når det er pause mellom forelesning. Svarer de avvisende, har jeg i hvert fall prøvd. Beste konsekvens er at det fører til at noen føler seg mer inkludert.

Folk liker deg

Jeg tror det er viktig å tenke at det er mange der ute som liker deg, eller kan begynne å like deg og kunne ønske seg en venn som deg. Det virker kanskje litt som å være høy på seg selv, men når jeg tar meg selv i å vurdere om jeg skal invitere han eller hun med på quiz i helgen -så prøver jeg å tenke at folk liker meg og at det kan bety mye for noen at jeg inviterer de med. Jeg syns det er viktig å være raus med hverandre og inkludere hverandre og fokuserer på dette heller enn på et mulig negativt svar.

Smil til de rundt deg

Et varmt smil sier mer enn tusen ord. Når noen smiler til meg føler jeg meg sett og inkludert. Mange av vennskapene mine har startet med et smil. Det oppmuntrer meg til å si hei og kanskje starte en samtale. Et smil har faktisk ført til at jeg har hatt lyst til å komme i forelesning og bli med på sosiale ting utenfor studiene. Smil til de rundt deg, vær raus og inkluder andre. Ha troen på at du er en person andre liker og vil være sammen med!