Hvor mye skal man finne seg i?

Vi flyttet inn i leiligheten høsten 2019, og flere og flere mangler og feil kom til syne. Først tenkte vi at det er sånt man bare må finne seg i, det var tross alt vår første leilighet. I tillegg kunne ting vært mye verre, vi var jo en av de heldige som i det hele tatt fant et sted å bo. Etter hvert innså vi at det som var galt med leiligheten vår ikke var noe man burde finne seg i. Her er en liste over noen av tingene som var galt med vår leilighet:

 • Belysning
  Lampene i leiligheten hang bare i ledninger ned fra taket. Dette kunne forårsaket en ulykke. Utleier lovet at vaktmester skulle fikse dette, men det ble ikke sett på før flere måneder senere.
 • Mangel på kjøkkenvifte:
  Det var ingen kjøkkenvifte på kjøkkenet. Mangel på kjøkkenvifte fører til dårlig inneklima og unødvendig fukt i boligen Vifte på badet var i ustand: Viften på badet fungerte ikke, som igjen fører til dårlig inneklima og fukt. Vi fikk beskjed fra utleier om at «den skal være sånn».
 • Svartmugg:
  Mangel på vifter i leiligheten ga godt klima for svartmugg. Det var masse svartmugg i leiligheten, og dette kan være en mulig skadelig helserisiko. Til denne saken sa utleier at det bare var å «vaske det bort».
 • Vannkran:
  Etter en kort stund løsnet vannkrana og hang ned i vasken, her ble vi også lovet å få det fikset, men det ble ikke sett på før flere måneder senere.
 • Vinduer:
  Vinduene i leiligheten var gamle, så det blåste gjennom vinduene. Dette førte til veldig lav temperatur i leiligheten på vinteren -selv med ovn.

Dette var bare noen av tingene som var galt med vår leilighet. Det skremmer meg å tenke på at det finnes mange studenter som blir utnyttet på denne måten og lever i brannfarlige og helseskadelige boliger. Vi klaget over de nevnte tingene flere ganger til utleier. Utleier lovet å fikse feilene, men dette ble ikke engang sett på før flere måneder senere. Dessverre fikk ikke vaktmester til å fikse problemene, og kom heller aldri tilbake. Vi bodde der i et år og det var bare flaks vi fikk flyttet ut året etterpå. Utleier ga kun ut 3-årskontrakt til leietakere -men du kan komme deg ut av leieforholdet dersom du selv finner noen som kan ta over kontrakten for deg. Det var heldigvis bare ett år igjen av kontrakten når vi tok over.

I ettertid har vi lært at man har flere rettigheter som leietaker, og dersom disse rettighetene ikke blir innfridd kan man kreve for eksempel avslag i leien.