Det er kontrakten som gjelder

Står det i kontrakten at strøm er inkludert, er den inkludert for hele leieperioden, uavhengig av strømprisen. Det kan selvfølgelig være kjipt for huseier å få større utgifter til strøm enn først antatt, men det er en risiko huseier tar med en kontrakt med inkludert strøm. Dersom det derimot står i kontrakten at huseier har mulighet til å endre leie etter strømpriser eller lignende, må du som leietaker forholde deg til det. Derfor er første tips, les kontrakten nøye!

Hvordan si nei

La oss si at det står i kontrakten din at strøm er inkludert, og du har dobbeltsjekket dette. Derfor har du lyst til å fortelle huseier at du ikke kommer til å gå med på å øke dine egne utgifter og ønsker å forholde deg til kontrakten. Det kan være vanskelig, du vil jo unngå et betent leieforhold som kan gjøre det ubehagelig å bo der. Her er derfor noen tips til hva du kan gjøre for å beholde kontrakten du har, forhåpentligvis uten å havne i konflikt med utleier:

1. Si at du vil være mer bevisst på ditt eget strømforbruk og vil forsøke å begrense det så langt det lar seg gjøre.

2. Henvis til gjeldende regelverk, her er to fine artikler man kan vise til: -kan jeg sette opp husleia når strømmen er dyr -regulering av utleiebolig

3. Hold en fin og høflig tone

Kan huseier si opp kontrakt for så å lage en ny?

Nei, det kan de ikke gjøre. Dersom huseier ønsker å si opp kontrakt, må de ha en sterk og gyldig grunn til dette. Det er som regel hvis de ønsker å bruke leiligheten selv, selge eller pusse opp. Dersom huseier gjør dette, kan de heller ikke leie ut leiligheten før det har gått en viss tid og risikerer å tape leieinntekter over en lengre periode. Jeg anbefaler også å melde deg inn i leieboerforeningen, de har en egen pris for studenter, hvor man kan få juridisk hjelp om man trenger det.

Huseier kan førøvrig sette opp leie en gang i året, men da skal den den kun justeres etter konsumprisindeksen – altså ikke etter utleiers utgifter. Du som leieboer må få varsel minst en måned i forveien.