Som ung på vei ut i voksenlivet er det mye nytt å sette seg inn i, og mye du plutselig er ansvarlig for, fra kontrakter til kredittkort og forsikringer. Heldigvis har du forbrukerrettigheter, og det er mye som kan bli enklere hvis du kjenner til dem.
Reklamasjon og garanti
Hvis du har kjøpt noe som ikke fungerer som det skal, må du kontakte selger så raskt som mulig. Ta med produktet ved oppmøte i butikk, eller legg ved bilder av feilen dersom du klager skriftlig. I de fleste tilfeller vil selger raskt komme frem til en løsning. Så snart det er slått fast at feilen er selgerens ansvar, skal du tilbys reparasjon eller ny vare. Klarer ikke selgeren å reparere eller å gi deg en ny vare, kan du få et prisavslag eller pengene tilbake.
Du må ha kvittering, men det trenger ikke å være den originale papirkvitteringen. En skjermdump fra nettbanken din holder.
Du har alltid to års klagefrist (reklamasjonstid) når du kjøper noe av en profesjonell selger. For varer som ved vanlig bruk er ment å vare mye lenger, kan du klage i fem år. Du har to års klagefrist når du kjøper noe fra en privatperson i henhold til kjøpsloven.
Svindel
Hvis varen du har kjøpt aldri kommer, er falsk eller ikke har den kvaliteten det lovet, er det viktig å vite hvordan du skal gå frem for å klage. Bruk gjerne et klagebrev. Dersom du har handlet i en norsk nettbutikk, kan du ta saken inn for Forbrukertilsynet for mekling. Hvis du har handlet i utlandet, må du kontakte Forbruker Europa for nettbutikker i EU/EØS, eller Better Business Bureau for nettbutikker i USA. I andre land må du sjekke butikkens vilkår og de rettighetene som gjelder.
Velg sikker betaling
Det er lurt å bruke kredittkort når du handler. Da har du en lovfestet rett til å kreve pengene tilbake fra banken din i flere tilfeller, som for eksempel hvis du ikke får en vare eller tjeneste du har bestilt, et arrangement blir avlyst, reisen blir kansellert, selger respekterer ikke angreretten din, selger går konkurs, eller du blir svindlet. Ta kontakt med banken din med en gang du oppdager problemet.
Nettvett
Vær gjerrig på informasjon om deg selv. Det er ytterst sjeldent at en selger kan kreve personnummeret ditt. Da skal det i så fall være tydelig forklart hvorfor de ber om dette og hva den informasjonen skal brukes til. Dette reduserer faren for å bli utsatt for svindel og misbruk av dine personopplysninger.
Leiekontrakt og andre boutgifter
Har du havnet i en konflikt med utleier, eller føler deg lurt av strømleverandøren din? Les deg opp på hvilke rettigheter du har som leietaker og forbruker, så kan du møte konflikten på en saklig og velinformert måte. Visste du for eksempel at utleier kan ikke plutselig komme med krav om at du skal betale for noe som ikke står i kontrakten? Det gjelder for eksempel strøm, brensel eller vann, eller dersom det dukker opp skader i leiligheten som du ikke har forsaket. Huseier kan ikke øke husleien uten videre. Leien kan indeksreguleres tidligst ett år etter at du har skrevet kontrakten og dette kan kun skje dersom utleier har gitt deg minst én måneds skriftlig varsel.
Hvis du opplever at utleier forsøker å få deg til å betale for noe du ikke skal betale for, kan du få hjelp av Husleietvistutvalget til å løse konflikten. Du kan også ta kontakt med Forbrukerrådet for veiledning. Forbrukerrådet i Norge har en egen side for deg som er ung forbruker som vi i Studenter spør anbefaler deg å sjekke ut!