?

Bør vi vente med å få barn til etter at jeg er ferdig med studiene?

Kvinne 25 . 29 Mars 2022
Spørsmål

Hei! Jeg har tenkt på å bli gravid under studietiden, men har samtidig lyst til å gjøre meg ferdig på normert tid. Er det mulig å gjennomføre, eller vil det alltid kreves å ta permisjon opp til et år? Ettersom jeg er 28 når jeg er ferdig utdannet, har jeg også lurt på om det vil være "taktisk" av meg å ha fått første barnet før jeg begynner i jobb, fremfør å bli gravid kort tid etter jeg har startet? Ønsker i utgangspunktet ikke å bli gravid med første barn når jeg er 30+. Videre er jeg usikker på de økonomiske aspektene. Jeg jobber i en 30% stilling ved siden av studiene, mens samboeren min jobber 100%. Vi eier ikke bolig, men leier. Oppleves det tøft økonomisk å være foreldre under slike omstendigheter, eller høres det overkommelig ut?

Kvinne (25)
Fagperson svarer
Hei

Det kreves ikke at du er i permisjon i ett år hvis du blir gravid og får barn i løpet av studietiden. Det går an å ha både kortere og lengre permisjon/opphold fra studiet. Dette kan du bestemme selv, samtidig som du må forholde deg til de mulighetene, reglene og rammene som spiller inn. Det kan være utfordrende å få barn uten å regne med noe form for opphold i studiene, altså at du bruker noe lenger tid enn det som er normert studietid. Jeg vil råde deg til å snakke med ditt studiested vedrørende hvilke muligheter som finnes med tanke på progresjon og permisjonsmuligheter.

Uti fra hva du skriver kan både du og din samboer ha rett på foreldrepenger fra Nav - hvis du tjener minst et halvt grunnbeløp (G) i året og har vært i jobb seks av de siste ti månedene før fødsel. Har du tjent mindre enn dette, har du rett på engangsstønad. Hvis du har støtte fra Lånekassa kan du søke foreldrestipend og barnestipend, samt tilleggslån.  Jeg vil råde deg og din samboer til å kontakte Lånekassen og NAV for å undersøke hvilke regler som gjelder i deres spesifikke situasjon. 

Jeg kan ikke svare på om det oppleves økonomisk tøft å få barn når en er student. Jeg tror dette handler mye om hva en er vant med og hva en forventer. Det er også vanskelig å uttale meg om hva som er "taktisk" lurt. Om du tenker på dine muligheter som jobbsøker, har ikke en arbeidsgiver  lov til diskriminere på bakgrunn av graviditet eller ønsket graviditet. 

Lånekassen har god informasjon om rettigheter knyttet til graviditet på sine hjemmesider. I tillegg legger jeg ved en artikkel som handler om rettigheter rundt det å være student og gravid.

Jeg ønsker deg lykke til.  

Vennlig hilsen

Sosionomen, SiO Helse Rådgivning

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?