?

Snart ferdig med bachelor og er gravid. Økonomiske rettigheter?

Kvinne 25 . 31 Januar 2020
Spørsmål

Hei. Jeg har nylig blitt gravid og det var ikke helt etter planen. Kjæreseten min er veldig støttende og vi har det litt sånn forsiktig fint, selv om vi er usikre. jeg er ferdig med en bachelor til våren og har egentlig tenkt å søke master til høsten. Jeg prøvde å lese litt på lånekassen sine nettsider men ble mer usikker av det? Kommer jeg til å få stipend derfra uansett om jeg tar master eller ikke? Jeg rekker ikke å få jobbe særlig lenge før jeg eventuelt må ha permisjon og det går vel ikke an å studere master heller, hvis jeg får barn midt i i semesteret, regner jeg med. Jeg kan kanskje få jobbe mer i ekstrajobben jeg har nå, men det er liksom det jeg er mest redd for, at jeg skal stagnere i en barnehagejobb som assistent, når jeg egentlig vil finne en karriere i det jeg har studert nå. Kjenner ingen som har fått barn i studietida og ikke kjæresten min heller, så jeg håper dere kan svare meg.

Kvinne (25)
Sosionomen svarer
Hei

Som student har du rettigheter gjennom lånekassen når du blir gravid. Da må du ha en studieplass og ha betalt semesteravgift.  Det betyr at for deg vil det være lurt å søke master slik du sier at planen din er. Fødsel gir automatisk rett til permisjon fra studie. Det er opp til deg hvor lenge du vil være i permisjon. Noen utsetter studiet ett år, andre velger å studere noe redusert. Det kan være ulikt hvordan de ulike studiene er lagt opp. Jeg anbefaler deg å snakke med studieadministrasjonen for å finne ut hva som kan passe for deg dersom det blir aktuelt.

Du forteller at du jobber noe. Da kan du også ha rett på foreldrepenger eller engangsstønad fra NAV. Det avhenger av hvor mye du har tjent siste 6 av 10 måneder før fødselen. Dette kommer i tillegg til foreldrestipend fra lånekassen.

I motsatt fall, hvis du velger å ikke studere videre fra høsten, vil du heller ikke ha rettigheter i lånekassen, men kun fra NAV.

Studietiden kan være en fin tid å få barn på. Du vil mest sannsynlig måtte bruke lengre tid på masterprosessen din, men fordelen kan være at du har en mer fleksibel hverdag. 

Jeg synes det var hyggelig å høre at dere har det forsiktig fint, og håper at svaret mitt er til nytte. 

Jeg vil også anbefale deg å ta kontakt med noen å snakke med i din samskipnad hvis du har mer du lurer på, eller dette ikke ble klart nok.

Lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen

Rådgiver i SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?