?

Hvordan slutte å være ensom og nedfor/hvordan tørre å ha venner?

Annet 24 . 14 Januar 2022
Spørsmål

Hvordan ikke være ensom og nedfor men ikke tørre å ha venner osv og avviser alle

Annet (24)
Psykologen svarer
Hei

Følelser er noe vi mennesker har fordi det har vært viktig evolusjonært for vår overlevelse. Poenget er at følelsene har en funksjon: de forteller deg noe om hva du trenger, og skal motivere deg til å oppsøke dette.

Det at du føler deg ensom og nedfor er altså skikkelig vondt, men det er også et viktig signal til deg selv om at du har behov for mer nærhet/relasjoner. 

I tillegg beskriver du en annen følelse: Frykt. Du er redd for å slippe folk inn på deg. Det er også veldig menneskelig. Frykt er laget for å gjøre oss obs på mulige farer, i det her fallet kanskje det kan dreie seg om frykt for å selv bli avvist som gjør at du først avviser andre?

Når vi unngår konkrete farer grunnet frykt, f eks høyder eller tigrer, så har det en viktig funksjon. Problemet oppstår ofte når vi unngår ting vi ikke sikkert vet om det er farlig - f eks det å slippe noen inn på seg, eller å tørre å ta initiativ til kontakt. Det som skjer da er at vi aldri får sjekket ut om frykten "er riktig", og da vokser den over tid. Det vi ikke er vant til virker mer og mer skummelt jo lenger tiden går. 

På den andre siden er det veldig håpefullt: fordi vi vet at frykt krymper og blir borte når vi gradvis prøver ut det som virker skummelt og får nye erfaringer. Trikset er å velge ut små steg og samle mot til å hjelpe deg selv gjennom det. Da vil komfortsonen din blir større og større, og du blir tryggere og tryggere. 

Det kan også være en idé å engasjere deg i en studentforening, en organisasjon, turlag eller lignende. Det kan være lettere å bli kjent med noen i en kontekst der det er naturlig og man har felles interesser.

(for SiO-studenter: Har du hørt om Semester med nye venner? Det er en sosial møteplass for studenter. Du melder deg på og blir spleiset sammen med andre studenter med like interesser.) 

Det å tørre å slippe andre inn på oss er en vanlig ting å øve på, steg for steg, i terapi. Om du trenger støtte i denne prosessen kan du undersøke samtale- og kurstilbudet i din samskipnad.

Du er ikke alene om å føle deg ensom. 29 % av studentene i Norge oppgir at de ofte eller svært ofte savner noen å være sammen med (Kilde: ShoT 2022).

Jeg ønsker deg lykke til

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?