?

Hvordan kan jeg få nye venner, når jeg er så usikker på meg selv?

Kvinne 22 . 03 Mai 2022
Spørsmål

Hallo Jeg begynte å studere høsten snart et år tilbake, og har så langt ikke en eneste venn. Eller jeg hadde en venn, men hun har ghosta meg. Problemet nå er, jeg er helt alene. Jeg har venninner utenfor studiet og bor bare 40 min unna foreldre, men jeg kjenner at å jobbe med skole, ja til og med bare å møte opp til forelesning er vanskelig. Jeg skjønner på en måte hvor det har gått galt og det er min feil, jeg er ekstremt usikker på meg selv i møte med nye mennesker, føler jeg ikke er nok? Jeg burde være pen og tynn og spennende og ha en kul jobb og en kjæreste eller iallfall ligge mye eller noe? Men jeg har ikke noe av dette. Så for å unngå at folk skjønner at jeg er teit og stygg og ikke gøy så er jeg bare stille, selv om jeg vil så gjerne klare å si noe, klare å gjøre litt ut av meg, by på meg selv. Man må liksom jobbe så sykt for å innpå innpå meg og jeg skjønner at folk ikke gidder liksom. Jeg har lyst til å bli kjent med folk, Jeg bare vet ikke hvordan jeg skal begynne?

Kvinne (22)
Sosionom og psykolog svarer
Hei
 
Så leit å høre at du har det slik. Du skriver at du er ekstremt usikker på deg selv, og når vi kjenner oss engstelige, nervøse og er usikre er det vanlig å bli mer forsiktige, trekke oss tilbake og bli mer innadvendte. Dette beskytter deg fra å bli avvist, som er noe av det vi mennesker frykter mest. En blir på en måte ensom fordi ingen kan nå en bak en innesluttet forsvarsfasade. Og videre forblir en ensomme fordi en ikke oppsøker muligheter for å bli kjent med andre eller holder kortene tett inntil brystet når en først treffer andre. Beskyttelsen medfører at ingen kan se og møte deg.
 
1.En ny måte og seg deg selv på: aksept!
Dersom du skal bli kjent, må du utfordre måten du ser på deg selv på. Forsøk å akseptere deg selv slik du er. Kanskje ikke andre ønsker en eksepsjonelt kul person de kan beundre, men en venn som er til å stole på, har god humor, er vennlig og "ser dem". Hva er det du ser etter i venner? De aller fleste av oss er helt vanlige mennesker. Men når vi ikke viser hvem vi er, kan vi både kjenne oss kjedelige og oppleves som kjedelige. 
 
Du kan kjenne deg mindre kjedelig ved å forstå mer hvem du er og akseptere og like det du finner. Vi er alle hele mennesker, med både gode og mindre gode sider. Hva er dine sterke sider? Hva liker du? Hva liker du ikke? Hva gjør deg ivrig og engasjert? 
 
2. Knytte bånd
For å komme tettere på andre, er du nødt til å dele noe om deg selv. I tillegg til å lytte og stille spørsmål til den andre. Da viser du også at du ønsker å investere i relasjonen. Det non-verbale du viser er også viktig for å vise interesse, så smil mye, gi blikkontakt og signaliser at du ønsker kontakt!
 
3. Tillit til at andre kan velge selv
Du må forsøke å stole på at andre kan selv velge om de vil være med deg. Dette ser du gjennom hvordan de oppfører seg mot deg. Hvordan ser ansiktsuttrykket ut, hva sier de faktisk? Er de vennlige? Vi kan ikke bruke så mye energi på å spekulere i hva andre tenker, for det får vi aldri vite. Vi må bruke den informasjonen som er tilgjengelig!
 
4. Ensomhet er vanlig blant studenter, ikke vær for hard mot deg selv!
I Studentenes helse og trivsels undersøkelse, oppgir en av tre studenter at de tidvis kjenner seg ensomme. Husk at du ikke er alene, forsøk å ikke skamme deg for mye over dette. Særlig det første året som student, er det mange som strever med å finne sin plass. Det å innrømme for seg selv at man er ensom, er et viktig steg. Kanskje kunne du hatt nytte av å prate med noen om dette? Enten venninnene du allerede har, eller samtaletilbud ved din samskipnad? 
 
Videre legger jeg ved noen artikler som omhandler det å få nye venner, da det er en problemstilling som svært ofte dukker opp. Ønsker deg lykke til! 

Vennlig hilsen Sosionomen og psykologen 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?