?

Hvordan bedre konsentrasjonen? Hvordan unngå å utsette?

Kvinne 21 . 31 August 2021
Spørsmål

Hei! Jeg har lenge slitet med konsentrasjonsvansker. Jeg unngår å gjøre oppgaver til jeg har et tidspress. Jeg kan heller rydde hele huset enn å sitte meg ned og starte med en oppgave. Dette påvirker studiehverdagen min. Oppførselen min gir meg angst men jeg skjønner ikke hvordan jeg skal endre dette. Jeg har snakket med fastlegen min gjentatte ganger men han sier bare det er grunnet vitamin mangler. Jeg har nå byttet lege til en annen og hun mener jeg må trene meg opp og slutte å bruke mobilen. Jeg blir frustrert, går 2. året på en bachelor og jeg kan ikke fortsette sånn. Jeg har hatt dette problemet siden ungdomsskolen.

Kvinne (21)
Psykolog og sosionom svarer
Hei, 
 
Det høres frustrerende ut at du sitter fast i ett mønster der du utsetter og unngår å jobbe med studiene dine. Supert at du kjenner deg motivert til å ta tak i det! Mange studenter sliter med motivasjon og konsentrasjon, så du er ikke alene om å ha det slik. Vi tipper at du nok ikke har fått det så mye enklere heller etter at koronaepidemien kom og all undervisning ble digital - mange studenter har følt seg veldig alene. Vedlagt finner du en artikkel som handler om nettopp motivasjon og korona, som vi tror vil være nyttig for deg å lese.
 
 SiO Helse har til alle tider hatt studiemestringskurs hvor vi lærer bort nyttige studietips. Det viktigste vi vet er at det hjelper å planlegge og skape oversikt og struktur. Vi pleier å oppfordre studentene vi snakker med om å skrive ned alt man skal gjøre i en kalender, hver uke. Du skal skrive ned alle forelesninger, seminar, lesetid, trening, jobb etc. Det er også viktig at du skriver ned når du skal få hvile og ha fri. Hjernen trenger også restitusjon, som resten av kroppen. Hvis du har planlagt tiden din i ganske stor detalj, så øker sjansen for at du faktisk gjennomfører det du har planlagt. 
 
Du skriver at du heller vil rydde enn å studere, og dette er en ganske typisk prokrastineringsatferd, noe du kan lese mer om i artikkelen under. Du skriver også at du får angst av oppførselen din, noe som vel handler om at du er frustrert siden du ikke klarer å gjøre det du egentlig ønsker å gjøre. Når man i lengre tid går med stort sprik mellom det man egentlig ønsker å gjøre og det man gjør kan indre uro oppstå, og det er fint å få hjelp til dette.
 
Det høres ut som at begge fastlegene du har snakket med har hatt fokus på utenforliggende ting hos deg, samtidig som du selv kjenner at det ikke er så enkelt som å ta vitaminer eller "slutte å bruke mobilen". Vi vil oppfordre deg til å kontakte din samskipnad for å undersøke kurs-tilbud eller samtaletilbud som kan passe for deg. 
 
Du kan og ta dette videokurset i prokrastinering på egen hånd! 
 
Vennlig hilsen psykologen og sosionomen i SiO 
 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?