?

Dårlig samvittighet når jeg blir irritert på mor/Hvordan kontrollere sinnet

Kvinne 25 . 30 September 2021
Spørsmål

Jeg kjenner på dårlig samvittighet ovenfor mamma. Hun er familiens diplomat da jeg har fått et litt vanskelig forhold til pappa. Vi har ulike meninger og ser ikke "øye til øye" (pappa og meg). Mamma derimot er blitt nesten en litt for god venninne. Vi prater om det meste, og ringes så og si hver dag. Jeg vet at hun synes det er veldig koselig, noe jeg og gjør, men tenker at det kanskje har blitt litt i overkant og er usikker på hvordan endre det. Jeg får veldig dårlig samvittighet fordi mamma er utrolig raus og snill, og jeg kan likevel knurre til hun og oppføre meg dårlig synes jeg selv. Jeg prøver å unnskylde meg, og tenke at det skal ikke skje igjen, men sliter med å kontrollere dette. Det er gjerne enkle ting, slik som at jeg må huske alle tingene mine eller må overholde fartsgrensen når jeg kjører bil og hun sitter på. Dette er toppen av isfjellet, men jeg ønsker å bli en bedre person ovenfor en av de beste personene i mitt liv. Hvordan kan jeg kontrollere sinnet mitt bedre?

Kvinne (25)
Fagperson svarer
Hei, 
Så fint at du skriver til oss. Det at irritasjon ovenfor mennesker vi er glad i  kan gi skyldfølelse er noe de fleste kan kjenne seg igjen i.  
Har du tenkt over at alle følelser har en viktig funksjon? De skal gi signal til deg selv (og andre) om dine behov, og gi deg motivasjon til å gjøre noe for å få dem dekket.
 
Det har vært evolusjonært fordelaktig å bli redd når noe er farlig slik at man raskt kommer seg til trygghet. Slik er det også med sinne/irritasjon, men der er behovet å passe på egne grenser og autonomi. 
 
Irritasjonen du føler er altså et signal til deg selv om at du har behov for noe, og det virker som at du selv har identifisert at det du ønsker er litt mindre kontakt, og kanskje noe mindre meninger/påpekninger om måten du gjør ting på. Dersom du prøver å ignorere din egen irritasjon så kan det skje at den bygger seg opp, og tyter ut på en måte du ikke er helt fornøyd med. Det kan også skje at en begynner å irritere seg over "små" ting fordi man ikke tatt grep på det "store". 
 
Husk at det at du blir irritert på noen ikke betyr at du er mindre glad i dem - faktisk er det ofte motsatt som gjelder. Det er lettere å bli irritert på mennesker vi er veldig nær, fordi relasjonen er viktig for oss. 
 
Jeg vil dermed råde deg til å tenke ordentlig over hvordan du ønsker at kontakten mellom deg og din mor skal foregå, slik at relasjonen kan fortsette å være så god som du beskriver. Deretter kan du snakke med din mor om dette på en rolig og vennlig måte der du forklarer dine ønsker. Det er fint å gjøre dette på et tidspunkt der man ikke allerede er irritert over noe. Det å uttrykke slike ønsker til noen er faktisk å ta vare på relasjonen, selv om det kan føles skummelt ut, eller som at man gjør noe slemt. Du gir den andre sjansen til å forstå deg bedre, og du gir dere begge to en sjanse til å tilpasse dere hverandres ønsker og behov slik at relasjonen kan fortsette å være sterk! 
Lykke til!
 
Vennlig hilsen 
psykologen i SiO Helse
Finner du ikke det du leter etter?