?

Jeg er redd for atomkrig og har vansker med søvn og konsentrasjon

Mann 22 . 01 Mars 2022
Spørsmål

Hei, jeg er veldig redd for at Putin vil utløse en atomkrig og lurer på en ting: Vil man komme til å merke atomangrepet (om det treffer Norge foreks) eller skjer det så fort at man er død med en gang uten å merke noe slags smerte? Er det sånn at det kommer et så sterkt smell at ørene blir ødelagt, og at det er helt grusomt i flere sekund og føles som noen skyter deg? Hadde vært beroligende om man uansett ikke merker noe, for er veldig bekymret, redd og har vanskelig med å sove og konsentrere meg om studier. Krigen i Ukraina blir bare verre og verre, og jeg blir mer og mer redd for verdenskrig og/eller atomkrig.

Mann (22)
Psykologen og sosionomen svarer
Hei

Vi i studenterspør svarer på spørsmål om helse, tanker, følelser og studiemestring. Vi kan derfor dessverre ikke svare deg på hva som konkret skjer under et atomangrep. Det er forståelig at du bekymrer deg for hva som vil skje i Ukraina-konflikten, og det er ikke uvanlig at slike hendelser eller situasjoner kan påvirke både konsentrasjon og søvn.

Vi er vant til å hjelpe studenter som er plaget av bekymringer om fæle ting som kan skje (uansett om det er krig eller ikke), og da har vi et antall råd som vi vet hjelper:

  • Husk at bekymringene rører ting du ikke kan kontrollere. Det går ikke å hindre slike tanker fra å dukke opp, men når de først kommer kan du minne deg på "dette er ikke noe jeg kan påvirke, og trenger derfor ikke å bruke tid på det". Gi deg selv aksept og omsorg for at det er skumle tanker, men unngå å gå for mye inn i dem. Vend fokuset til noe annet, og fortsett med dagen din. 
  • Begrense hvor mye tid du bruker på å søke informasjon eller følge med på nyhetene. Du kan være trygg på at dersom det kommer informasjon som er så viktig at den påvirker deg personlig og mennesker i Norge så vil myndighetene gjøre deg oppmerksom på dette. Kanskje du også kan velge deg kun en kanal/medium som du følger med på? Maks 1-2 ganger per dag, og ikke sent på kvelden eller tidlig på morgenen. Dette kan avhjelpe mot å bli overveldet. Å konstant utsette deg for nyhetsoppdateringer, vil mest sannsynlig øke uroen du føler.
  • Pass på at du har pauser fra dette i hverdagen din, hold på aktiviteter som du liker og omgå deg med mennesker som du trives med.
  • Vær tålmodig med deg selv. 

Jeg vil også anbefale artikkelen om konflikten i Ukraina fra Ung.no som tar opp en del av de spørsmål og tanker mange har i forbindelse med den vanskelige situasjonen. Legger også ved en artikkel om hvordan du kan ta vare på deg selv i denne tiden.

Vennlig hilsen fra

Sosionomen og psykologen, SiO Helse 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?