?

Føler meg stygg og liten, og som at andre er over meg. Grubler konstant.

Annet 25 . 25 Februar 2022
Spørsmål

Føler meg jevnlig stygg og psykisk liten. Det føles ut som at alle er over meg, som om man er hos en overlegen lege på en måte. Jeg har konstant mas inni hode om hvor stygg, dum, verdiløs og ond jeg er. Grubler frem og tilbake konstant. Greier ikke å stoppe. Jeg prøver hele tiden å finne ut om jeg faktisk er stygg eller dum eller ond. Konstant. Går gjennom bilder og videoer av meg selv, ikke for egoisme men for å finne ut alt dette. Hver eneste dag. Jeg blir sliten av det. Handler dette om dårlig selvtillit og dårlig selvbilde?

Annet (25)
Psykologen svarer
Hei

Dette hørtes veldig slitsomt ut, det er leit å høre at du har det slikt!
Jeg vet ikke om dette har vart lenge, eller om dette er noe nytt som har kommet for deg, men det høres hvert fall ikke ut som at det hjelper på selvtilliten din dersom du stadig leter etter eksempler eller tegn på at du er dårlig eller stygg. 

Hvilke tanker som dukker opp kan vi ikke styre, MEN vi kan i høyere grad styre hva vi gjør som respons på disse tankene. Det virker som at det du gjør er å ta dem på alvor ved å prøve å finne ut av om de er sanne eller ikke. Det høres menneskelig ut, men jeg tror at det faktisk er med på å opprettholde og forsterke tankene dine. 

Mitt råd til deg er å akseptere at slike tanker dukker opp, men ikke gi dem så mye oppmerksomhet, og ikke bruk tid på å undersøke ting knyttet til hvordan du ser ut eller er. Alle mennesker har både gode og mindre gode egenskaper, og dersom jeg skulle lete etter alle eksempler på når jeg sagt noe dumt eller sett stygg ut så skulle jeg klare å finne mange. Men hva hjelper det?

Jeg synes heller du skal fokusere på å leve livet ditt på en måte du liker. Bruk tid på ting du synes er meningsfullt, gøy eller interessant. Snakk med mennesker du liker (uavhengig av om tankene dine sier at de er bedre enn deg). Oppfør deg som at du fortjener like mye som andre mennesker (uavhengig av om tankene sier noe annet). 

Dersom du gjør dette så vil tankene dine ta mindre plass og kanskje forsvinne helt med tiden.

Om du opplever at dette ikke hjelper, eller at du trenger støtte i prosessen så kan du undersøke samtaletilbudet ved din samskipnad. Du kan også drøfte situasjonen din med fastlege for å få råd eller hjelp med henvisning dersom det er aktuelt. 

Lykke til!

(Vedlegger en kort video om selvfølelse, og en artikkel fra en student som beskriver hvordan hun får en bedre relasjon til seg selv)

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?