?

Smerter under samleie, hva kan jeg gjøre?

Kvinne 23 . 19 Mai 2022
Spørsmål

Hei, Jeg har problemer med å ha samleie med min partner, selv når jeg ser seksuelt tent og føler med klar til samleie. Problemet er ved penetrasjon. Jeg føler sterke smerter allerede i det min partner fører inn penishodet. Får så vidt inn hodet før jeg føler at alt stopper opp, og jeg får så vondt at vi bare må avslutte. Smertene føles som intense sviende, som om jeg får «støt» i det penis føres inn og treffer en «vegg». Etter samleie kjenner jeg svie og ubehag underlivet de neste døgnene. Vi har forsøkt med glidemiddel, uten at det har hjulpet. Jeg prøver så godt jeg kan å slappe av under samleie, og min partner er veldig god på å berolige meg med at det skal gå bra, men i det smertene kommer blir jeg ufrivillig anspent og føler at jeg ikke har kontroll. Jeg er veldig frustrert da det er et problem hver gang vi har samleie.

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Sex skal ikke være vondt. Vil råde deg til å ikke gjennomføre samleie når du kjenner smertene.

Den vanligste årsaken til smerter er at man ikke er opphisset nok og dermed ikke våt eller avslappet i skjedeåpningen. Det er kroppens måte å si fra om at man ikke vil eller ikke er klar for samleie. Lite fukt og stram skjedeinngang gjør at det blir mer friksjon som gir smerter og kan gi såre slimhinner. Det kan bli vondt og vanskelig å få penis eller noe annet inn i skjeden. Bruk av glidemiddel eller fuktighetsmiddel kan fungere som en slags «quick fix», men er ikke en god løsning i lengden. 

Smerten kan ha flere årsaker. Mange opplever at smerten starter med en soppinfeksjon. Smerter i skjedeinngangen, nederst i åpningen, som gjør det smertefullt eller ubehagelig å føre en penis inn i skjeden, kan være en tilstand som kalles vulvodyni, eller vestibulitt. Smerten beskrives ofte som brennende og stikkende. Samleie blir smertefullt, og for noen helt umulig å gjennomføre. 

Behandlingen kan ta lang tid, og krever egeninnsats. Du kan henvende deg til fastlegen, gynekolog, fysioterapeut eller sexologisk rådgiver. Fastlegen er vant til denne problemstillingen og vil hjelpe deg til videre behandling dersom det er nødvendig. Storo og Nydalen mensendieck fysioterapi krever ingen henvisning og har ekspertise på området. Det viktigste er at du kommer til en behandler som er kjent med problemstillingen og som kan hjelpe deg videre.

Lykke til! 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?