?

Hvordan kan jeg håndtere drikkepress?

Kvinne 22 . 03 September 2021
Spørsmål

Hei, jeg har nettopp flyttet til Oslo for å studere, og synes det er vanskelig å få nye venner her siden jeg ikke drikker alkohol. Har vært på noen arrangementer for nye studenter hos ulike foreninger, men kjenner på at det er et veldig stort fokus på alkohol, og jeg synes det er vanskelig å håndtere drikkepress og spørsmål om hvorfor jeg ikke drikker. Jeg har blitt litt kjent med noen fra studiet som er mye sammen på fritiden, og jeg synes det er hyggelig å være med på fest, men vil gjerne dra hjem tidlig når de andre begynner å bli fulle, de maser ofte på at jeg må bli litt lenger og det gjør meg ukomfortabel. Jeg føler meg ofte utenfor og merker at jeg blir veldig sliten av å si nei og forklare meg så ofte. Har dere noen råd til hvordan jeg kan håndtere dette?

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei
 

Så kjedelig å høre at du opplever så mye drikkepress. Jeg synes det er bra at du tør å si nei og det bør andre akseptere. Min erfaring er det er lettere å snakke om disse temaene når folk er i en edru tilstand. Snakk med noen du kjenner før festen så er det forhåpentligvis lettere få gehør for at du ikke drikker og ønsker å dra hjem litt tidligere. 

Du har sikkert allerede noen innøvde fraser, men det er er lurt å ha noen slike klar til de som spør om hvorfor du ikke drikker f.eks "jeg trenger ikke å forklare deg hvorfor jeg ikke drikker" eller "jeg ikke liker alkohol". 

Jeg tenker også at det kan være godt for deg å være med på arrangementer eller aktiviteter som ikke innebærer alkohol. Det er en forening som heter Juvente hvor det jobbes aktivt for å minske drikkepress. De har et eget studentlag her i Oslo som holder alkoholfrie arrangementer. Ellers er det noen SiO foreninger som har fokus på å være alkoholfrie. Du kan kontakte SiO foreninger på mail: foreninger@sio.no og be om oversikt over hvilke foreninger det gjelder.

Her er også en lenke til ung.no som har en fin artikkel om drikkepress og hvordan du kan håndtere det.

Håper 

 

Hilsen sosionomen, SiO Helse.

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?