Det må legges til grunn at jeg har en ekstrajobb ved siden av, men ønsket å sjekke hvor langt støtten bar meg. Etter leien, satt jeg igjen med ca. 2850 kr som skulle dekke alt av faste utgifter. Mat- og fritidsbudsjettet endte på ca. 1450 kr. Det ble med andre ord "tight".

Kreativitet er nøkkelen

Har jeg tatt grep? Om jeg har. Jeg kommer fra et nøkternt hjem, hvor det var stor kreativitet i matveien, både på brødskiva og til middag. Det var ikke snakk om å kjøpe syv forskjellige middager, men et par, også så vi hvor langt kjøleskapet tok oss. Dette har jeg tatt med meg inn i studenthverdagen for lengst, og jeg bruker sjeldent oppskrift og ukemenyer når jeg lager mat. I fryseren ligger det alltid fisk, kylling og kjøttdeig og litt ymse halvpris og dumpsterdivede varer. Brød har jeg bakt selv, eller funnet i søpla i nattens ulme mørke. I studiebyen min er det et relativt stort miljø for dumpsterdiving, og vi er ofte en gjeng som drar og finner mer enn nok mat. Dette semesteret har jeg handlet kun ett brød til 50 kroner. Brødet var verken spesielt godt eller næringsrikt, og jeg har aldri handlet brød siden.

Studenter skriver

Vi i redaksjonen i Studenterspør.no ønsker oss stemmer som forteller om hvordan det er å være ung, student og menneske i dag. Dette er ett av de innsendte bidragene. Vil du skrive for oss, kan du se hvordan du går frem her

Sparing eller venner?

Uansett, mine 1450 kr har ikke tatt meg så langt. Jeg har strammet godt inn på matbudsjettet, og droppet en hel del spontankjøp. Pengene fyker raskt av gårde, særlig når jeg er sosial. 100 kr der og 50 kr der. Fellesmiddager, fest og kjøreturer inkludert bensinpenger. Dette er ikke ting jeg vil droppe for å spare penger. For jeg vil jo leve litt og. Det som har tatt meg denne måneden er spontanturer på byen og kjøp av bruktklær. Klærne har vært ting jeg trenger, og noe er gaver, så jeg synes det var well spent. Jeg bestemmer meg for ikke å angre, men sitter igjen med en litt mindre fyldig lommebok.

I dag er det en uke igjen til neste utbetaling, og jeg sitter ikke igjen med mange kronene. Jeg må bite i det sure eple, og overføre litt fra siste lønning. Det er ikke krise, men det er fortsatt litt kjipt. Uansett har det vært en fin erfaring og ha med seg, det går an å leve sparsommelig, og her er noen råd til deg om du vil prøve:

Tips til en fattig student

  • Hiv aldri panten, og ta den med deg hjem. Ofte blir det igjen noen flasker etter forelesing, og dem er det bare å benytte seg av.
  • Vurder dumpsterdiving etter stengetid. Det er strengt tatt ulovlig i Norge, men spør gjerne butikkens ansatte på dagtid om det eventuelt er lov å dumpstre i deres butikk. Kanskje får du go, eller kanskje ikke. Det er viktig å ha det på det rene.
  • Gå igjennom kontoutskrift. Få oversikt over hvor pengene dine går.
  • Selg unna ting du ikke behøver, være seg klær, ting eller møbler.
  • Flipping. På Facebook Marketplace, Finn og loppemarkeder kan du gjøre mange gode billige kupp. Mange veit ikke verdien av det de selger, så her er det profitt å hente. Et skarpt og innbydende bilde er ofte det som skal til for å få solgt unna.
  • Bruk fryseren aktivt. Sjekk ut datodiskene i butikken og frys det ned. De fleste butikker har også nedpriset frukt og grønnsaker, og i noen tilfeller nedprisede frysevarer.
  • Sjekk ut ulike mattilbud apper. Mange gode ukentlige kupp å hente.
  • Last ned butikkjedenes egne bonusapper som Trumf, Æ og Coop. Dette blir det penger av.