?

Jeg har dårlig selvtillit og føler meg usikker. Hva kan jeg gjøre?

Kvinne 26 . 07 Juni 2021
Spørsmål

Jeg har dårlig selvtilitt og hater det. Jeg har vært usikker så lenge jeg kan huske, men det har blitt mye bedre over tid, men jeg er fortsatt ikke på et bra sted føler jeg. Dette har gått utover det å få venner og sosialt, det har påvirket dating livet mitt, det har gjort slik at jeg er stresser veldig mye over og setter spørsmål til egne ferdigheter(utdanning, jobb etc.), hvordan jeg ser på kroppen min (er noe jeg er mindre usikker på, men jeg klarer ikke helt å være komfortabel i egen kropp). Jeg vet bare ikke helt hva jeg skal gjøre, jeg føler at dypt inni meg liker jeg ikke meg selv, føler jeg burde være bedre eller annerledes, at det er noe feil med meg (jeg føler på mange måter at jeg ikke burde ha dårlig selvtillit fordi jeg er flink og klarer mye). Til tider blir jeg misunnelig på søsteren min som virker til å ha mye selvtillit og som er akademisk veldig flink. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre

Kvinne (26)
Sosionom svarer
Hei

Du er ikke alene om å slite med dårlig selvtillit og usikkerhet. Det er slitsomt - og du hater det. Samtidig sier du at du har det litt bedre nå enn før - det er supert. Hva har du gjort for å få det bedre enn tidligere? Er det noe du har begynt med som har hjulpet? Kan du gjøre mer av dette?

Du skriver også at du vet at du egentlig er flink og klarer mye, men allikevel har du denne indre følelsen av usikkerhet og lite selvtillit. Kanskje har du en kritisk indre stemme som kommenterer på mye av det du gjør, og som gjør deg usikker? Selvkritiske tanker er vanlig og påvirker følelsene våre negativt. Mange studenter snakker med oss om dette, og da forsøker vi å få mer bevissthet rundt hvordan de snakker til seg selv. Et nyttig tankeeksperiment kan være å forsøke å snakke til seg selv på samme måte som man snakker til en venn. Da vil du nok oppleve av det er stor forskjell mellom hva du pleier å si til dine venner versus hvordan du snakker til deg selv. Det går an å øve seg på å få til en snillere "indre dialog" og være litt mer vennlig med seg selv i tankene.

Du skriver at du er litt misunnelig på søsteren din som har mye selvtillit. Har du forsøkt å snakke med henne om dette - både om hvordan du har det inne i deg, men også om hvordan hun har det inne i seg? Kanskje hun også har noen selvkritiske tanker? Jeg vil oppfordre deg til å snakke mer åpent med søsteren din og/ eller med en venn du stoler på om hvordan du har det - det kan hjelpe å snakke med noen.  

Som nevnt over snakker mange studenter med oss om selvtillit, selvfølelse, selvkritikk - du er ikke alene om å ha slike følelser. Kanskje du også kunne hatt nytte av å få noen å snakke med om det du sliter med og tenker på?  Mange samskipnader har også kurs om akkurat dette temaet. Sjekk ut tilbudet ved din samskipnad. 

Lykke til!

Vennlig hilsen klinisk sosionom

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?