?

Hvordan øke selvsikkerhet

Kvinne 23 . 04 Mai 2022
Spørsmål

Hei! Jeg sliter mye med selvsikkerheten min. Jeg er utadvendt og sosial så det er ikke et problem, men når det kommer til å ta valg eller svare spørsmål jeg synes er vanskelig/konfrontasjon svikter jeg totalt og føler meg mindreverdig. Jeg har prøvd å finne råd på nett og køen for SiO psykolog er utrolig lang, har dere noen råd for hvordan jeg kan bedre min egen selvsikkerhet?

Kvinne (23)
Psykologen svarer
Hei, du beskriver prosessen som skjer når du samhandler med andre og blir usikker på seg selv og ditt ståsted. Jeg får tanker om at du starter å gruble og bekymre deg om hva andre tenker, og så kommer følelsen av mindreverdighet gjerne som resultat av at du har tenkt mye rundt hvordan du er i forhold til andre. Dette er en slitsom prosess som ofte gjør at du blir mer usikker. 
 
For det første er det bra at du observerer at det skjer, og da er det mulig å gjøre noe med det. Det er flere muligheter og innfallsvinkler. Jeg vil anbefale deg å lese om selvfølelse og se på artikkelen og videoen som jeg legger ved. Mange samskipnader har også kurs eller selvhjelpsmateriale på tema selvfølelse, sjekk ut tilbudet ved din samskipnad!  
 
Det virker som at det er noen spesifikke ting du har identifisert som ekstra vanskelig: ta valg og være uenig/konfrontere. Når noe er ubehagelig for oss så unngår vi gjerne det så godt det går - menneskelig! Men, det fører til at vi får manglende øvelse og mestring i akkurat det. Jeg vil også tippe du har noen (kanskje ubevisste) ideer om hvordan andre kan reagere (kanskje de blir sint, kanskje jeg blir mindre likt, kanskje jeg blir holdt ansvarlig for mine dårlige valg).
 
Faktum er at ubehag gjerne øker jo mer vi unngår noe. Derfor vil jeg også anbefale deg å ta sjansen så ofte det går å øve på å ta valg raskt (selv om det "blir feil") eller å si fra når du er uenig. Du kan starte med små ting, som føles mindre dramatiske, og så øker du vanskelighetsgraden etter hvert som du blir mer vant til det. Du vil da også få mulighet til å sjekke ut om dine antakelser om hvordan andre vil reagere faktisk stemmer. 
 
Håper dette kan være et sted for deg å starte? Ønsker deg lykke til.
 

Vennlig hilsen 

Psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?