Elektrisk tannbørste

Flere studier viser at elektrisk tannbørste med rundt, oscillerende børstehode (som roterer frem og tilbake), ser ut til å være mer effektiv enn vanlig tannbørste med hensyn til fjerning av plakk og redusering av tannkjøttsykdommer. Mange synes også at det er lettere å pusse med rund elektrisk børstehode ved de bakerste tennene og der tennene står tette.

Elektrisk tannbørste kan være spesielt til god hjelp for de som har nedsatt motorikk i hendene.

En annen fordel er også at den har innebygd trykksensor som fører til at børsten stopper dersom du trykker for hardt, og på den måten forebygger pusseskader.

Vanlig/manuell tannbørste

Er billigere og lettere å få kjøpt i dagligvare butikker. Den er enklere å ta med seg på reiser og kan være like bra som en elektrisk så lenge du bruker den riktig. Den finnes også i tre og andre naturvennlige materialer.

 

Hvordan pusse med vanlig/manuell tannbørste?

Når du pusser med vanlig/manuell tannbørste bør du rette tannbørsten 45 grader mot tannkjøttsranden. Dette sørger for at du pusser langs tannkjøttsranden og fjerner belegget der. Du bør også børste i sirkelbevegelser for å virkelig rense hele tannflaten. Tenk deg gjerne at du pusser en og en tann i sirkelbevegelser og med lett trykk.

Vær ekstra oppmerksom med å pusse tennene langs kinnet, de kan være vanskeligere å pusse da de er vanskeligere å nå på grunn av mindre plass til børsten når du gaper.

Det er lurt å velge myk eller ekstra myk tannbørste for å forebygge pusseskader.

Dessuten bør størrelsen på tannbørstens hode være tilpasset munnen din.

Hvordan pusse med elektrisk tannbørste?

Hvis du pusser med elektrisk tannbørste, bør du la tannbørsten gjøre jobben ved å holde den på hver tannflate. De fleste elektriske tannbørster gir tennene dine mellom 5000-30 000 pussebevegelser per minutt, og det tar derfor mindre tid å gjøre en grundig puss. Hold tannbørsten i 45 grader, som ved en manuell tannbørste, slik at den kommer i kontakt med tannkjøttet. Så slår du på strømmen, beveg børsten sakte bort over fra tann til tann med lett trykk. Du trenger ikke å bevege den frem og tilbake som man vanligvis gjør ved vanlig tannbørste.

 

Hvor ofte bør du bytte ut tannbørsten/elektrisk børstehode?

Bytt ut tannbørsten /elektrisk børstehode omtrent hver tredje måned for å unngå bøyd bust og ansamling av bakterier. Begynner busten å bøye seg pga. mekanisk slitasje, vil den fjerne belegget mindre effektivt. Dersom busten bøyer seg i løpet av kort tid så kan det være tegn på at du pusser for hardt. Etter sykdom og forkjølelser (bakterie- eller virusinfeksjon) bør du umiddelbart bytte ut tannbørsten selv om den fremdeles ser ut til å være i god stand.