?

Jeg sliter tidvis med at verden føles uvirkelig, hva er dette?

Mann 22 . 10 Juni 2022
Spørsmål

Hei! Jeg sliter med at jeg tidvis får et fenomen i hode som er vanskelig å sette ord på. Den eneste forklaringen jeg kan uttrykke er at «verden» rundt meg føles uvirkelig. Jeg klarer ikke ta innover meg omgivelser. Det går derimot bra å svare hvis noen prater til meg. Det kan skje ca. 1 gang i uken en periode, ingenting en annen, og masse en annen igjen. Har dere noen anelse om hva dette kan være og om jeg bør søke hjelp? Har dere vært borti dette/noe liknende før?

Mann (22)
Fagperson svarer
Hei,

Det du beskriver kan være en slags angstreaksjon. Hvordan har du det når dette fenomenet inntreffer? Kjenner du på stress eller engstelse? Er det utløst av bekymringer eller andre tanker? En del mennesker som opplever angstsymptomer som høy puls, kortpustethet, klamme hender, kvalme etc., kan også beskrive en opplevelse av en slags uvirkelighetsfølelse. 

At verden føles uvirkelig og fremmed kan også være knyttet til et psykologisk fenomen som heter dissosiasjon. Ordet dissosiasjon betyr å koble fra eller å skille elementer som hører sammen, det vil si det motsatte av ordet assosiasjon. Dette kan være en del av vårt forsvar for å håndtere overveldende eller traumatiske hendelser. Å koble fra hverandre deler av opplevelser, er en ubevisst evne for å håndtere vanskelige hendelser.

De fleste mennesker kan ha milde dissosiative opplevelser, som for eksempel å føle seg frakoblet kroppen, handle på automatikk, bli oppslukt og ikke huske deler av en kjøretur. Mer omfattende dissosiasjon skjer når en hendelse er så overveldende at vi ikke tåler å tenke på den eller kjenne følelsene etter hendelsen. 

Det er vanskelig å svare deg godt uten å vite mer om deg, men ut fra det du beskriver, høres dette ut som en mild dissosiativ opplevelse. Det er ikke uvanlig å ha slike opplevelser, og ikke farlig. Om du opplever at ting blir verre, eller at du plages veldig av dette anbefaler jeg deg å booke time hos legen, eller å ta kontakt med psykisk helsetjeneste ved din studentsamskipnad. 

Vennlig hilsen Psykologen i SiO

 
Finner du ikke det du leter etter?