?

Sliter med å huske fagstoff, kan ADHD være grunnen?

Kvinne 20 . 18 Januar 2021
Spørsmål

hei Jeg sliter med å huske pensum , de første dagane husker jeg så vidt og etterhvert husker jeg ikke. Jeg har en svak ADHD, kan dette være grunnen? jeg sliter med å huske , hvis jeg skal huske må jeg pugge det utenatt , men føler det blir så mye å huske på, hva kan bli lettere for meg? Jeg har høy IQ dette fikk jeg vite på sesjon , jeg kan huske alt annet men ikke fagstoff. hva kan være grunnen?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Det er kjent at mennesker med ADHD som gruppe har større vansker med hukommelse enn gjennomsnittet. Som du sikkert vet, så har de med ADHD også ofte vansker med konsentrasjon og vedvarende oppmerksomhet. Det betyr at en del av problemet kan være at man ikke "koder inn" informasjonen ordentlig når man først skal lære den. Så ja, ADHD kan spille en rolle i at du opplever vansker.

Med det sagt så er det du beskriver et svært vanlig fenomen for studenter, med eller uten diagnoser. 

Jeg har noen forslag på ting du kan prøve:

  • Lage tankekart over det du prøver å lære. Da må du selv bearbeide informasjonen, velge ut det som er viktig,  og hvordan det henger sammen. Du kan også gjerne tegne illustrasjoner, symboler, eller bruke farger. Vi lærer ting betydelig bedre når vi gjør noe aktivt med det vi lærer. En forskningsstudie fant også at voksne med ADHD ikke har noen vansker med hukommelse av visuell informasjon.  
  • Repeter! Alle mennesker glemmer det vi prøver å lære dersom vi ikke repeterer. Lag f eks en vane av å bruke 15 minutter på slutten av arbeidsdagen til å se over det du lærte dagen før. 
  • Prøv å forklar det du har lært til en venn eller noen i familien. Når man skal forklare for noen så tvinger det en å tenke over hva som egentlig var viktig, og hva man har lært. Det er en gyllende mulighet til å repetere selv, og gjøre læringen dypere. 

Noen med ADHD har nytte av medisinering for å hjelpe på konsentrasjonen. Hvis du er diagnostisert så er dette kanskje allerede diskutert med deg. Dersom du har spørsmål om medisiner så kan du snakke med din fastlege.

Det å være student på høyere studier er krevende! Så vær snill med deg selv, og bruk tid på å lære god studieteknikk som fungerer for deg. (Her er en artikkel om forskningsbaserte studievaner)

Du kan også kontakte ditt studiested for å få mer informasjon om hva slags tilrettelegging du kan ha rett på.

Til sist; dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du har det eller hvordan å klare studiene så kan du kontakte SiO rådgivning

Lykke til!

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?