Hopp til innhold
?

Har ADHD og sliter med impulskontroll. Hva skal jeg gjøre?

Kvinne 23 . 12 April 2023

Spørsmål

Hei, vet ikke om dette er riktig side å spørre om. Men jeg tror jeg sliter litt med impulskontroll og da mener jeg dette varieres fra tider og situasjoner. Jeg har ADHD og hatt diagnosen fra jeg var lita, men er voksen nå, jeg var ikke så ille på det (inpulsiv) som yngre. Og jeg har vært en del på medesiner men . På dps får jeg ikke hjelp til noe annet en medesin dosering, de vil bare medisinere meg løser ikke denne situasjonen. Men Denne uka er et eksempel på når jeg har hatt dårlig impulsene og hvor det hår ut over andre og meg. Jeg satte opp mange planer med for mange folk en det jeg kunne møte inkludert en jeg ikke har sett på 10 år og skulle kjøre til henne men brått kom jeg på en fyr med hasj kake og ble høy og hallusinerte og spydde, dro på fest dagen etter med uskjente folk. Som inpulsiv periode rekker jeg ikke noe før jeg har gjort noe helt annet, og kan ruse meg og være social. Dette går ut over min helse og forholdene mine til andre mennesker. Plis hva skal jeg gjøre

Kvinne (23)

Psykolog svarer

Hei

Så fint at du spør oss om dette!

Impulskontroll handler om å holde tilbake handlingstendenser og innskytelser, utsette behov, og tenke før en handler. Og dette kan være utfordrende for alle, men særlig utfordrende for mennesker som har ADHD.

Dopamin er et viktig signalstoff ved overføring av impulser mellom nerveceller i hjernen, og har betydning for kontroll av viljestyrte bevegelser og tanker (impulskontroll). Mennesker med ADHD har litt lavere dopamin-nivåer i hjernen enn andre, og ADHD-medisiner er sentralstimulerende medisiner som øker nivået av dopamin i hjernen.

For å oppnå best mulig effekt må dosen vanligvis justeres flere ganger. Noen opplever god effekt av sine ADHD-medisiner, mens andre ikke gjør det, som du beskriver å oppleve det. For mange hjelper det å endre type medisin.

Kanskje du skulle tatt en prat med din fastlege om muligheten for å forsøke nye medisiner med bedre effekt for deg? Voksne med ADHD kan erfare at de fungerer bedre i hverdagen, både i studier, arbeid og sosiale situasjoner, med riktig medisintype og dose. Når det er sagt så er det sjelden at medikamenter alene gjør hele jobben, og mange opplever også god hjelp av mestringsstrategier.

Her er ulike generelle mestringsstrategier (fra helsenorge.no/ADHD) som du kan ha nytte av i hverdagen, og som både gir oversikt, styrker mestringsfølelse og impulskontroll:

  • Har du problemer med å huske en oppgave, spør foreleser/venn etc om å gjenta det. Unngå gjetning.
  • Står du foran en stor oppgave, del den opp i mindre etapper. Belønn deg selv når du er ferdig med hver enkelt av dem.
  • Lag en liste over hva du trenger å gjøre hver dag. Sorter og prioriter. Kryss av for hver enkelt oppgave du har gjennomført.
  • Sørg for å ha ro rundt deg når du arbeider når det er mulig (noen fungerer imidlertid bedre med noe støy rundt seg).
  • Gjør én ting om gangen.
  • Ta regelmessige korte pauser.
  • Ha alltid med deg en notatbok/smarttelefon og skriv ned ting du må huske underveis.
  • Bruk post-it-lapper for å minne deg selv på ting du må gjøre. Plasser dem på lett synlige steder, som for eksempel kjøleskapet eller dashbordet i bilen.
  • Oppbevar lignende ting sammen. For eksempel bør regninger være atskilt fra personlige brev.
  • Lag faste rutiner i hverdagen. Stå opp og gå til sengs på omtrent samme tid hver dag. Spis sunt og få regelmessig mosjon.

Du gir også noen konkrete eksempler på noen sosiale situasjoner denne uken, som du opplevde som uheldig. Jeg synes du gjennom dine eksempler gir treffende beskrivelser av både impulsivitet, og motstridende tanker og følelser som vi kaller for kognitiv dissonans.

Kognitiv dissonans handler om å vite at det man gjør ikke er bra (bryter løftet med venninnen du ikke har møtt på 10 år, og ruser deg i stedet), men gjør det likevel (gøy, havner på fest med spennende folk). De fleste har jo motstridende tanker, men med ADHD kan det være en hel hær av dem. Motstridende tanker, kombinert med dårlig impulskontroll, kan være som du beskriver, utrolig utfordrende. Men dette kan øves på, og start i det små:

  • Forsøk å identifisere risikosituasjoner for impulskontroll-svikt. Hvis enkelte tider og situasjoner øker risiko for uheldige situasjoner/valg, unngå disse.
  • Øv deg på å prioritere alternativ i valgsituasjoner, fremfor å velge første og beste alternativet.

Hvis du trenger hjelp til å håndtere utfordringer knyttet til din ADHD, så anbefaler jeg at du tar kontakt med noen fagpersoner for å snakke med om dette. De ulike studentsamskipnadene har tilbud om samtaler dersom du ønsker det. Der kan du få ytterligere råd om impulskontroll, eller drøfte muligheter for tilrettelegging på studiet om du har behov for det. Fastleger er også veldig gode til å bistå med å finne ut hvor du kan få den beste hjelpen for deg. Hvis du ikke tidligere har vært inne på nettsidene til ADHD Norge, anbefaler jeg deg det.

Vedlegger også noen studierelaterte artikler du kan se på, og håper de kan være nyttige for deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese: