?

Jeg bor hjemme og jobber ved siden av studiene, bør jeg søke studielån?

Kvinne 20 . 08 Mars 2022
Spørsmål

bør man ta studentlån selv om man bor hjemme å studerer, og jeg jobber ved siden av studie. og hvor mye av lån må man betale tilbake og hva skjer med lån om man ikke får eller ikke vil jobbe første året etter at man er ferdig med studie.

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Det vanlige studielånet som alle får, kalles basislån, og opptil 40 prosent av basislånet kan bli til stipend når du fullfører din utdanning /består eksamen.

Så lenge du bor hjemme med dine foreldre kan du ikke få gjort om lån til stipend. Det samme gjelder om du tjener for mye eller har for høy formue. Reglene for formue og inntektsgrenser kan du lese mer om på Lånekassens nettsider. 

Du kan likevel søke om studielån (altså ingenting av beløpet blir omgjort til stipend når du består utdanningen). Det er viktig å huske at et lån alltid skal betales tilbake (med renter), i motsetning til stipend, som er penger man får rett i lomma. 

Studielånet er rentefritt mens du er i utdanning, og dersom du har råd til å spare studielånet er det gunstig da det gir deg innskuddsrenter så lenge du har pengene på en konto. 

I ditt tilfelle vil ikke noe bli gjort om til stipend selv om du består utdanningen, fordi du bor hjemme med dine foreldre. Så du må betale tilbake hele lånet når du er ferdig med studiene. Det er en betalingsfri periode på omtrent sju måneder fra du er ferdig med studiene til du skal betale første regning. Har du problemer med å betale regningen fordi du ikke har funnet deg jobb, eller ikke ønsker å jobbe første året etter endt utdanningen, har Lånekassen flere ordninger som kan hjelpe deg. Du kan utsette regningen inntil 36 ganger (tilsvarer tre år), og det er ingen bestemte vilkår du må oppfylle for å utsette betalingen. Du kan også få slettet renter hvis du har lav inntekt.

Det er også viktig å merke seg at du bare kan få stipend og lån til å ta 480 studiepoeng totalt, så det er ikke ubegrenset antall år du kan søke om støtte fra Lånekassen (dersom du tar fulltidsstudier på 60 studiepoeng er det maks 8 år med støtte). 

Håper dette var oppklarende, du kan også kontakte Lånekassen for mer informasjon! 

Mvh Sosionomen i SiO

Finner du ikke det du leter etter?