?

Hvilke rettigheter har man som syk student?

Kvinne 21 . 23 Oktober 2020
Spørsmål

Hei! Jeg sliter med angst og depresjon og merker at jeg strever veldig med studiehverdagen for tiden. Bare det å lage mat, uansett hvor enkel, er en kraftanstrengelse. Jeg sover lite, og mangler motivasjon til å gjøre noe som helst. Slik tilstanden min er nå virker det å gjennomføre studier ganske umulig. Jeg har fått henvisning til DPS og jeg har tenkt på å ta permisjon neste semester for å fokusere på å bli frisk. Jeg har prøvd å finne ut hvordan det er med lån og stipend når man har permisjon av andre grunner enn graviditet. Alt jeg finner om støtte under permisjon er foreldrepenger, og det er jo ikke akkurat det jeg har bruk for. Vet dere om man får utbetalt studiestøtte fra Lånekassen dersom man har permisjon? Hvis ikke, er det noen andre organer man kan gå gjennom. Livet slutter jo ikke å koste penger selv om man er syk, dessverre.

Kvinne (21)
Sosionomen svarer
Hei!

Jeg forstår godt at du strever med studiehverdagen når du sliter med angst og depresjon, og jeg er glad for at du skal få hjelp på DPS. Det er vanskelig å svare konkret på spørsmålet ditt, men jeg skal si noe generelt om det å være syk og student.

For å få støtte av Lånekassen må man i utgangspunktet ha en studieplass og være oppmeldt til eksamener. Hvis man blir syk mens man studerer, kan du ha rett på omgjøring av studielånet til sykestipend. Som hovedregel søkes det om sykestipend etter at semesteret eller studieåret er ferdig.

Du kan også ha rett på AAP (Arbeidsavklaringspenger fra NAV) i inntil 6 måneder dersom du er student, og du trenger behandling for å komme tilbake til studiene. Dette er bare noe du vil ha rett på om du ikke har rett på sykestipend fra Lånekassen. 

Vi anbefaler deg å snakke med DPS og fastlegen din angående hva som passer best i din situasjon. Du kan også lese vedlagt artikkel om å være student og syk.

God bedring og lykke til!

 

Vennlig hilsen sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?