?

Er det farlig at jeg blir kvalm og kaster opp når jeg er veldig stresset?

Kvinne 21 . 29 April 2020
Spørsmål

Jeg sliter med at når jeg blir veldig stressa blir jeg kvalm og kaster opp. Er dette farlig? Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre?

Kvinne (21)
Psykologen svarer
Hei

Det er i utgangspunktet lite farlig verken å bli veldig stressa, å bli kvalm eller å kaste opp, men det kommer an på omfanget. De fleste av oss har både vært veldig stresset og kastet opp uten å ta åpenbar skade av det. Gjentatt oppkast øker imidlertid risikoen for skader på spiserør og tenner og det å være veldig stresset over tid kan ha konsekvenser både for fysisk og psykisk helse.

Selv om det du beskriver ikke trenger være så farlig, synes jeg du har god grunn til å ta det på alvor som noe du bør prøve å gjøre noe med. Det høres krevende og veldig vondt ut å ha det sånn! Å bli utsatt for press som får en ut av komfortsonen og medfører at en lærer å takle nye utfordringer, "positivt stress", er å regne som bra, men når presset oppleves som mer enn det en med rimelig sikkerhet kan håndtere greit, og særlig når det vedvarer over tid, tærer dette på oss på flere måter. 

Når du sier at du kaster opp av stress, høres det for meg ut som et signal om at du opplever stort press og er usikker på om du kan takle det. For at du skal få det bedre i form av mindre stress, virker det nødvendig å enten redusere presset eller endre innstilling til presset. Akkurat hva som passer for deg er avhengig av din konkrete situasjon, men det finnes mye bra generell kunnskap du kan ta utgangspunkt i for å finne fram til en løsning som er bedre for deg.

Jeg foreslår at du undersøker selvhjelpsmateriale og ressurser om dine plager. Hvis det du finner der ikke er tilstrekkelig, foreslår jeg at du tar kontakt med din samskipnad for å få hjelp til å finne en løsning som fungerer for deg. 

Jeg ønsker deg lykke til med å få til et mindre stressende liv!

Vennlig hilsen

Psykologen

 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?