?

Hvordan ta vare på meg selv etter seksuell trakkasering?

Kvinne 25 . 08 Mars 2022
Spørsmål

Hei Jeg er redd for menn (alle menn). Etter at jeg ble seksuelt trakkasert på en pub. Hvordan deale med dette? Jeg er i tvil over hva jeg skal gjøre fordi jeg ikke kjenner personen som gjorde det og har ingen navn eller andre måter for å finne ut hvem han er. Så hvis jeg rapporterer det inn til politiet så vil saken sannsynligvis bli henlagt. Hva kan man gjøre i en slik situasjon? Er ganske frustrerende at de fleste søknader blir henlagt pga dette. Men det triste i det hele er at personen som ble seksuelt trakkasert lever med dette uten noe som helst lukkelse på problemet. Jeg stoler ikke på menn lenger, og jeg synes alle menn er ekle. Hvordan kan jeg ta vare på meg selv under denne tiden? Og ikke utvikle psykiske problemer som feks traumer? For akkurat nå er jeg sint og redd for menn generelt. Jeg har allerede andre psykiske diagnoser fra før. Jeg har fått høre at «du bør ikke drikke så mye» og derfor er det min skyld at dette skjedde. Hvor sykt er ikke det?

Kvinne (25)
Psykologen svarer
Hei, det er veldig leit å høre at du har vært utsatt for seksuell trakassering. For det første er det viktig å være klar over at når andre tråkker over dine grenser, er det ikke din feil! Du beskriver også et sinne og frustrasjon over at det er lite du kan gjøre når du ikke har navn, og dette er veldig forståelig og helt normalt at du kjenner på. 
 
I den første tiden etter du har opplevd trakassering er det slik som du beskriver naturlig at dette opptar deg, er mer tilgjengelig for deg og det er også naturlig at du kan kjenne på at det er vanskelig å forholde seg til menn. Etter hvert pleier reaksjonene få lov til å legge seg, og du vil trolig  kunne ha tillit igjen. Det viktigste du kan gjøre i etterkant er å være sammen med venner du er trygg på og snakke om hendelsen hvis det faller seg naturlig.
 
Du spør om hvordan å forebygge psykiske problemer - Det er relativt vanlig at man begynner å unngå mange situasjoner etter en ubehagelig opplevelse, og om dette varer over tid så risikerer man å opprettholde/forverre problemet. Jeg anbefaler deg derfor å f eks ikke unngå menn helt, og å fortsette å gjøre ting du gjorde før, selv om tankene og følelsene er annerledes nå. Med tiden vil de ubehagelige tankene bli svakere, og du vil mest sannsynlig føle deg tryggere igjen når du merker at det går bra.
 
Hvis du på sikt skal kjenne at det fortsatt påvirker deg, at det er vanskelig å bygge ny tillit og det har endret ditt forhold til menn kan du velge å søke hjelp, enten via din samskipnad, eller via andre hjelpeinstanser. Håper dette kan være til hjelp for deg. 

Vennlig hilsen 

Psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?