?

Frykt for å gå på offentlige toaletter

Kvinne 22 . 16 Juni 2022
Spørsmål

Hei! Jeg har fått en ganske stor frykt for å gå på offentlige toaletter. Det jeg er mest bekymret for er bakterier og virus. Jeg lurer på om noen av disse bekymringene er reelle. Jeg er mest redd for å kunne få sykdommer som klamydia eller hiv fra toalettet. Er redd for at om jeg tar på håndtaket som de før har tatt i, så kan jeg få bakterier på henda til når jeg skal tørke meg. Jeg vasker derfor ofte henda før jeg går på do og bruker papir for å åpne dodør. Det ser jo litt rart ut. Pga redd for bakterier, tørke jegmeg ofte ikke etter jeg har vært på do, men da blir man jo litt fuktig, noe som har ført til at jeg har fått andre plager. Er også redd for at noen andre har vært borti det dopapirstykket som jeg bruker. Før la jeg alltid dopapir på doringen, men nå har jeg hørt at det kan gi mer bakterier. Er det sant? Så nå prøver jeg å sette meg rett på doringen, men da føler jeg at jeg må dusje når jeg kommer hjem. Blir også redd når vannet fra doen spruter opp igjen. Dette er slitsomt.

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

Jeg forstår veldig godt at dette er slitsomt. Og jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for videre henvisning til utredningen og behandling av disse bekymringene.

Når det kommer til dine konkrete bekymringer for å få HIV og klamydia på offentlig toalett, så er dette svært usannsynlig. Det er blitt en slags myte uten noe hold i virkeligheten. Slike myter har en tendens til å påføre pasienter mye bekymringer og katastrofetanker. Dette kan behandles, så ikke vent med å ta tak i dette med din fastlege

For ordens skyld vil jeg bare si at HIV-viruset overføres ved at blod, sæd eller skjedesekret kommer i kontakt med slimhinner hos en annen person, dvs ved direkte kontakt, ikke via toalettseter eller dørhåndtak. Det samme gjelder for klamydiabakterien som er en seksuelt overførbar sykdom.

Mvh

Fastlegen, SiO Helse

 

 
Finner du ikke det du leter etter?