?

Har jeg et alkoholproblem?

Kvinne 24 . 03 August 2021
Spørsmål

Hei! Jeg er student og lurer på om jeg har et alkoholproblem. Fra før av sliter jeg psykisk men går til psykolog, og det er alkoholisme på begge sider av familien. Jeg har det ofte vanskelig om kveldene og da kan jeg drikke 2-3 cider 3-4 kvelder i uken. Annenhver helg går jeg gjerne på fest og kan drikke opp til en hel vinflaske, men det skjer sjeldnere nå og jeg har blitt flinkere til å stoppe meg selv. Det som bekymrer meg er at jeg drikker alene om kveldene for å roe ned tankene. Venninne sier jeg er alkoholiker og burde bli helt avholds. Er det nødvendig å gå så langt? Tenkte å sette meg mål om å kun drikke sammen med andre, dvs sjeldnere. Kan også ha mål om å ikke drikke sterkere enn 5%. Eller være avholds til jeg blir psykisk frisk. Hva skal jeg gjøre? Burde jeg slutte helt? Er flau over at jeg sitter alene og drikker (blir brisen) og vil gjøre noe med det, det svir i lommeboken også.

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

Jeg synes at det er fint at du tar tak i det du opplever som problematisk bruk av alkohol. Du nevner flere faresignaler for uheldig bruk av alkohol i det du skriver: at du drikker alene, at venninnen din er bekymret, at det er alkoholproblemer i familien og at du bruker alkohol som en strategi for å roe ned tankene.

Du kan godt prøve å gjøre noen grep på egen hånd med å kutte ned forbruket som du selv nevner, men jeg synes ikke skal gå alene med dette. Vil derfor anbefale deg å ta kontakt med din fastlege eller andre hjelpepersoner før problemet får vokse seg større. Er du student på et studiested tilhørende SiO kan du også kontakte oss for noen å snakke med om dette. Hvis du ikke har snakket med psykologen din om dette, så synes jeg du skal nevne det for hen også. 

Du kan også gå inn å lese mer info om rus og alkohol på rusinfo - her kan du også chatte eller ringe 915 08 588 hvis du har spørsmål. Der kan du  være anonym. Du kan forøvrig teste ditt alkoholforbruk er i faresonen i denne testen.

Legger også ved en artikkel "Har jeg er rusproblem" fra Studenter spør som også er fin å lese.

 

 

Hilsen sosionomen, SiO Helse.

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?