?

Vaksine mot vannkopper/helvetesild etter kontakt med helvetesild

Kvinne 26 . 25 November 2021
Spørsmål

Hei, Jeg lurer på om man kan ta vaksine mot Herpes Zoster etter man har vært i kontakt med en smittsom person. Jeg jobber i helsevesenet og var i nærkontakt med en pasient som har mye helvetesild-utslett. Diagnosen ble avklart ganske sent, og mange ansatte hadde allerede vært i kontakt med pasienten uten hansker eller annen beskyttelse. Jeg har ikke hatt vannkopper før og er ganske redd for å bli smittet. Kan det være lurt å ta vaksine?

Kvinne (26)
Fagperson svarer
Hei

Det er ikke anbefalt å ta vannkoppevaksine eller vaksine mot herpes zoster (helvetesild) i ditt tilfelle med mindre eksponeringen var for under 3 døgn siden, du har enkelte tilstander som medfører immunsvekkelse eller planlegger å bli gravid - ta i så fall kontakt med fastlegen din. Dersom man vaksinerer mot vannkopper innen 3 døgn etter eksponering for smitte, kan det ha noe for seg for helsepersonell eller familiemedlemmer som er nærkontakter, men i ditt tilfelle høres det ut som om kontakten skjedde for over 3 døgn siden. Dersom du er gravid bør du raskt ta kontakt med fastlegen din for å gjøre nærmere undersøkelser. Det kan være at du er beskyttet uten å vite om det da noen få har hatt infeksjonen som barn med svært milde symptomer, slik at det ikke har blitt oppdaget.

Dersom du blir smittet går nok det helt fint, men man kan vurdere antiviral behandling for å forebygge komplikasjoner, og du anbefales å ta tidlig kontakt (innen 24 timer) med din fastlege hvis du blir syk med vannkopper for å vurdere slik behandling.

 

Med vennlig hilsen
Fastlegen, SiO Helse
Finner du ikke det du leter etter?