?

Soppinfeksjon og klump i underlivet etter antibiotikakur for halsbetennelse

Kvinne 23 . 14 September 2021
Spørsmål

Hei! Jeg gikk på en antibiotika kur mot halsbetennelse som førte til en soppinfeksjon i underlivet. Jeg tok vaginaltablett for å fikse dette, i tillegg til å ha smørt med kremen som fulgte med 3 ganger om dagen i 3 dager så langt. Jeg merket i dag tidlig at det var oppstått en slags klump/kul mellom de ytre kjønnsleppene og klitoris, og det skal ikke mye til før det begynner å blø om jeg er nær den.. det er ekstremt ubehagelig og klør fortsatt veldig mye.. er det grunn til bekymring? Bør det sjekkes? Takk for svar!

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Denne kulen/klumpen er nok ikke noe å bekymre seg for, men det høres ut som det er ubehagelig og at du bekymrer deg for den. For å være sikker på hva det er, vil jeg anbefale at du får sjekket den hos fastlegen. Det kan være snakk om en hevelse i området på grunn av soppinfeksjon som ikke har hatt nok effekt av behandlingen du har gjennomført. Noen ganger holder det ikke med smøring og stikkpille nedentil, og man kan ta en engangsdose soppbehandling som tablett flukonazol (Diflucan) som kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Mer informasjon om soppinfeksjon finner du her.

Risikoen for soppinfeksjon i underlivet er en av mange gode argumenter for å være tilbakeholden med antibiotikabehandling generelt, og det kan være lurt å spørre legen sin om man virkelig trenger antibiotika når man får resept på dette. Antibiotika vil i mange tilfeller ikke forkorte sykdomsforløpet og kan gi plagsomme bivirkninger i tillegg til utvikling av resistens. Se mer informasjon her.

 

Med vennlig hilsen
Fastlegen, SiO Helse
Finner du ikke det du leter etter?