?

Hard avføring, kul ved anus

Kvinne 21 . 31 Oktober 2019
Spørsmål

hei! jeg sliter med avføring for tiden(siste 3-4 ukene). har svært sjelden avføring, og nå den først kommer er den veldig hard og liten. har også lettere smerter i nedre del av magen. spiser sunt(mye grovt samt frukt og grønt) samt trener 5 dager i uken. sist jeg vasket meg kjente jeg en liten hard kul ved anus, den er definitivt på utsiden og gjør værken vondt, klør, blør eller noen av de andre symptomene på hemorider(noe jeg aldre har hatt før heller) eneste er at det er en liten(mye mindre en et blåber) rund hard klump. hva kan dette være? hilsen flau og bekymret jente

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei


Sjelden og hard avføring kan forekomme i perioder hos mange, uten at det nødvendigvis ligger noe annet bak enn at man har hatt en endring av vaner for mat, drikke, eller toalettbesøk. Det er ganske normalt og oftest forbigående. Noen ganger kan en slik forstoppelse gi litt ubehag i magen. Det er godt du spiser fiberrikt og er fysisk aktiv, det pleier å hjelpe. Andre generelle råd for å hjelpe på forstoppelse er rikelig væskeinntak, spesielt om man trener mye er det lurt å drikke litt ekstra. Naturlig mat som svisker kan og hjelpe på å få løsere avføring. Noen som i perioder er plaget med forstoppelse bruker reseptfrie preparater fra apotek som f. eks  laktulose. Dette er en olje man drikker for å bløtgjøre avføring. Her står det mer informasjon til deg om avføring.

Klumper og kuler ved anus kan ha mange årsaker. I ung alder er det svært sjelden noe alvorlig. Vanlige årsaker kan være små hemoroider som ikke har gitt plager, hudfolder, og vorter. En lege kan som regel enkelt gi deg et svar på hva det er ved å undersøke området. Det føles kanskje litt  flaut for deg, men noe vanlige allmennleger gjør og ser på svært ofte. Du trenger dermed  ikke å være redd eller flau for å vise det til en lege om du vil ha et sikkert svar! Symptomene dine virker ikke bekymringsfulle, men et sikrere svar etter undersøkelse kan nok også lette tankene dine rundt det. Kulen trenger heller ikke ha noen sammenheng med den harde avføringen din, men en lege kan også gi deg flere råd for dette om du ikke får det til på egenhånd. 

Hilsen SIO legen

 

 

 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?