?

Alternativer for behandling av akne, og når kan Isotretinoin være aktuelt?

Kvinne 23 . 23 Mars 2021
Spørsmål

Hei! Jeg har slitt med kviser i ansikt, på skuldrene og ryggen siden starten av tenårene. Jeg bruker ikke sminke, og jeg blir i utgangspunktet ikke veldig plaget av noen små utbrudd her og der. Men i lang tid har jeg konstant hatt pågående utbrudd i større eller mindre omfang. Etter at jeg byttet til hormonspiral nr. 2 for litt over to måneder siden har jeg hatt mye mer sjenerende utbrudd, og ser tegn til arrdannelser som følge av dette. Begge foreldrene mine slet veldig med akne i 20-årene, og sannsynligheten for at jeg har fått noen av disse herlige genene er altså stor. Flere av vennene mine har gått på isotretinoin og oppnådd veldig gode resultater. Jeg har riktignok lest at iso bør være "siste utvei" etter å ha prøvd annen behandling, fordi det er et sterkt legemiddel. Jeg lurer derfor på hvor mye alternativt jeg må prøve først? Jeg bruker allerede sebumreduserende rens og ansiktskrem, har god hygiene og et sunt kosthold, så kan jeg be fastlegen om resept på iso allerede nå?

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Du beskriver forverring av akne i ansiktet på ryggen og skuldrene etter å ha byttet til hormonspiral. I ditt tilfelle er det på tide å vurdere å trappe opp fra lokalbehandling med akne-produkter.

Det er heldigvis flere tiltak som kan være aktuelle for deg. Du beskriver allerede at du har et sunt kosthold og er varsom med kosmetiske produkter. Videre kan det være aktuelt å vurdere å bytte prevensjon til p-piller med østrogen, dersom du kan bruke de. Disse har gunstig effekt på akne og noen kommer til målet med kun dette. Videre på behandlingstrappen er det anbefales å forsøke en lenger antibiotikakur.

Akne presenterer seg i ulike former og varianter, og ofte er det en kombinasjon av ulike typer. Jeg anbefaler at du bestiller en time hos din fastlege for vurdering av akne, kartlegging av forverrende faktorer og eventuelt oppstart med antibiotikabehandling og samtale rundt prevensjon. Behandlingsopplegg bør pågå i minst 4 uker (til tre måneder) for å kunne bedømme effekt, og vurdere eventuelt skifte til annen behandling.

Dersom effekten av antibiotikakur ikke er tilstrekkelig, kvisene ikke forsvinner eller kommer tilbake etter kort tid, så kan din fastlege vurdere å henvise deg til hudlege som kan vurdere om behandling med Isotretinoin er riktig for deg. 

Årsaken til denne behandlingstrappen er at jo høyere man kommer jo mer risiko for potensielt alvorlige bivirkninger. Isotretinoinbehandling krever tett oppfølging med jevnlige blodprøver av denne grunnen. 

Håper du fikk svar på det du lurte på, og lykke til! 

Med vennlig hilsen,

Fastlegen SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?