Feriemodus kan ta tid

Det kan være vanskelig å begynne å slappe av og koble ut fra en dag til annen. Der andre snakker om hvor deilig det er med ferie, har du kanskje en følelse av å være oppjaget og full av stress. Å ha negative tanker og følelser om egen innsats og prestasjon er ikke uvanlig, og mange kan også kjenne seg helt flate eller tomme. Hvis du har hatt mye stress og høye skuldre gjennom de siste ukene, kan det være en god ide å akseptere at det faktisk tar tid å lande igjen. Eller sagt med andre ord - det er ikke unormalt å ettersvette litt.

 

«Closure»

Det er aldri en dum ide å tenke litt gjennom hvordan det siste halve året har vært. Hva fikk jeg til og hva bommet jeg fullstendig på? Å gjennomføre en liten «medarbeidersamtale» med deg selv kan bidra til at du får ryddet opp i hodet og gjort deg klar for å sette et punktum for semesteret. Kall det gjerne «closure» (Du vil ikke ha en slitsom «eks» som stadig plager deg med gamle beskyldninger, når du egentlig bare vil ut og nyte singellivet). Gevinsten kan være at du unngår å dra med deg stress og dårlige følelser inn i ferien. Samtidig kan en slik refleksjon bidra til gode ideer om hvordan du kan legge opp neste semester.

 

Restitusjon av hjernen – en god investering

Ferie fra studiene bidrar til restitusjon av hjernen. Dette kan du se på som en god investering for høsten. Det har ingenting å si om du skal ligge på stranda hele sommeren eller om du skal jobbe hver dag. Du har godt av å fokusere på noe helt annet en periode, før du skal i gang med innlæring av ny kunnskap til høsten.

 

Ha en plan for oppstart til høsten

Bestem deg for en dato i august hvor du skal begynne å tenke på studiene igjen. Skriv den gjerne inn i kalenderen, så du slipper å være i tvil. På denne datoen kan du for eksempel begynne å sjekke pensumlister og undervisningsplaner og lage en ny slagplan for høsten. Hvis du setter i gang med litt forberedelser noen dager før undervisning begynner, vil du kanskje få en følelse av å være «på» og «flink». Det blir en god og motiverende start på et nytt semester.

 

God sommer!