E for «Eksamen bestått»

«Får du E er du med», er det du må tenke dersom du får en E. Det er kanskje ikke toppen av karakterskalaen, men det er mange som er sjeleglad for den karakteren. En student jeg kjenner sa at hun nesten var på gråten når hun så karakteren sin. Grunnen til det var fordi hun syns emnet var så vanskelig å komme seg gjennom. I ettertid viste det seg at 45% strøk på eksamen, så det å bestå var en stor seier i seg selv. I tillegg må du huske på at du kan alltids ta opp igjen eksamen. Det kommer flere sjanser, livet er ikke over. Du bestod, gratulerer!

D for «Dritt»

Det å få en D føles kanskje litt ut som at sensor sier «Sorry men besvarelsen din var dritt». Det var den ikke, den var tross alt bedre enn mange andre. Du vet du er smartere enn dette, og det er kanskje derfor det kan føles urettferdig. Men hvor mye innsats la du i dette emnet? «Begynte å lese to dager før», svarer du. Der har du svaret. Tenk at du fikk D av å øve i to dager, se for deg hvor god karakter du kan få om du legger inn en litt større innsats neste gang.

C for «Cirka».

En C er midt på treet. Du kan like mye som gjennomsnittet, gratulerer! Alle sier du skal være fornøyd med denne karakteren, og det burde du. Du har oppnådd det som er forventet av deg. Du greier å gjengi pensum, men forstår du det? Dersom du vil opp en høyere karakter må du jobbe med å faktisk forstå pensum. Et tips kan være å bruke lærestoffet i samtale med andre studenter, familie og venner. Dette utfordrer deg til å vise kunnskap med bruk av egne ord. Prøv også å se sammenhengen med det du lærer og det virkelige livet. Dette kan heve karakteren din til nye høyder!

B for «Bra»

For noen er dette en helt uvirkelig karakter og du visste kanskje ikke at du var så god. For andre er det som om sensor sier: «Det var bra, men ikke bra nok». Du som hadde øvd så mye og var helt sikker på at du kunne nok til en toppkarakter. Hva var det som skar seg? Det er ikke alltid lett å si hva som kunne vært bedre, men til neste gang kan du kanskje øve mer på eksamenssituasjonen. Det å bli vant til situasjonen du blir testet i vil gjøre deg tryggere på deg selv. Når du er trygg på deg selv vil du kunne hente frem kunnskapen din og besvare oppgavene på en enda bedre måte.

A for «Alle andre fikk det»

Dette er toppkarakter. Du er suveren. Det er ikke noe mer å si enn det. Gratulerer! Likevel kan det kanskje føles ut som at du ikke har rett til å være glad for denne karakteren. Du tenker kanskje «Jaja, alle andre fikk det. Så det er ingenting unikt med meg uansett. Det var lett. Jeg hadde flaks», du finner unnskyldninger for hvorfor det gikk din vei. Slutt med det! Du var kjempeflink, og du må bære karakteren med stolthet. På den andre siden kan du kanskje tenke at du ikke kan skryte fordi det var andre som ikke fikk like god karakter som deg. Det er en fin tanke, men husk at det er lov med litt selvskryt iblant! Du har helt sikkert venner rundt deg som er kjempestolt av prestasjonen din.