?

Selvskading og oppfølging av fastlege

Kvinne 22 . 21 April 2021
Spørsmål

psykologen ba legen følge meg opp etter å ha blitt skrevet ut, hvorfor tar ikke legen kontakt om det?:( og har selvskadingssår og arr på armen, hvordan skjuler man det? og hva betyr det om man selvskader når man er 'hyper' og sånn og ikke nødvendigvis bare nedfor osv?

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

 

Takk for viktige spørsmål.

Det kan være vanskelig å forstå helsesystemet og hvordan det er bygd opp. Vanligvis er det slik at man selv må bestille time hos fastlege for oppfølging. Fastlegene har et stort antall pasienter på lista si, og har derfor ikke alltid kapasitet til å kalle inn til timer. Jeg oppfordrer deg derfor til å selv ta kontakt for å få en time. Ved de fleste fastlegekontor kan man bestille time på nett eller ved å ringe resepsjonen.

Det er ikke så lett å skjule sår etter selvskading, de vil ofte være synlige dersom man ikke dekker dem til med klær. Selv om sårene heler over tid, vil de oftest etterlate arr. Dersom du har dype sår eller sår som ikke gror, bør du oppsøke fastlege eller den kommunale legevakten. 

Du spør om sammenhengen mellom selvskading og det å være «hyper». Det kan være flere årsaker til at mennesker selvskader. Noen opplever at det tar fokus vekk fra vonde minner eller smertefulle følelser. For andre kan det være en måte å vise omverdenen at en har det vondt, når man mangler et språk på det som er vanskelig. I andre tilfeller kan det dempe angst og uro. Kanskje det er det siste du mener med å være «hyper»?

Når du får en time med fastlegen kan dere drøfte dette. Ofte trengs det mer informasjon fra pasienten, for å forstå årsaker og sammenhenger. Sammen med fastlegen kan du også drøfte hva du er i behov av videre. 

Jeg legger ved en artikkel der du kan lese mer om selvskading.

 

Ønsker deg alt godt videre!



Med vennlig hilsen 

Psykologen, SiO Helse 

Finner du ikke det du leter etter?