?

Hvordan får jeg henvisning til gynekolog?

Kvinne 26 . 29 Januar 2020
Spørsmål

Jeg mistenker jeg har en cyste på ene eggstokken min. Jeg ønsker også å ta celleprøve. Har også kløe i underlivet som kommer og går av seg selv, som burde vært sjekket for en stund siden. Må jeg gjøre dette hos lege, eller kan jeg be om henvisning til gynekolog og ta det der? Hvordan får jeg time hos gynekolog?

Kvinne (26)
Fagperson svarer
Hei

 

celleprøver tas normalt hos fastlegen hos de aller fleste. Det er viktige og potensielt livreddende prøver, men det er bare ved tegn til komplikasjoner at gynekolog kobles inn. En allmennlege kan samtidig med å ta celleprøven din også undersøke etter en årsak til kløen din og sannsynligvis løse dette for deg.

For å sikkert si noe om eggstokkcyster trenger man tilgang til ultralyd. De største cystene kan imidlertid kjennes ved bruk av fingre ved en gynekologisk undersøkelse hos allmennlege. Oftest er det bare gynekologer som er godt nok trent til å undersøke eggstokkene for mindre cyster. Små cyster skal det sies at som regel helt ufarlige. Mitt råd er å ta opp bekymringene dine rundt en slik cyste med din lege, i samband med det andre du vil ha undersøkt. Du vil da kunne bli henvist til en offentlig gynekolog om det virker fornuftig for å avklare tilstanden videre. Legen som undersøker deg vil informere om hvor du blir henvist, og du vil senere motta en innkalling til gynekolog via post eller sms. 

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?