?

Er det farlig å bruke Valtrex mot herpes over tid?

Kvinne 20 . 20 Januar 2020
Spørsmål

Hei! Er det farlig å gå på valtrex mot herpes over lengre tid? Har få utbrudd men vil ikke ha nye.

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

 

forutsetter for svaret at du har hatt kontakt med lege som har gitt deg en riktig dosering over tid for Valtrex, og at du er ellers frisk.

Vi regner langtidsbehandling med Valtrex for ganske trygt, selv om det ikke er gjort så mange studier på sikkerhet. Selv om en del vil få bivirkninger som gjør at man slutter med dem, er det registrert få alvorlige hendelser for liv og helse ved slik bruk. Dersom du er spesielt interessert kan du lese litt om effekt og sikkerhet i en samleartikkel som analyserte de ulike studiene på herpes som er gjort her

Ellers er det viktig at du vet at bruk av Valtrex over tid ikke virker slik at herpes helbredes. Det kan bare forhindre nye utbrudd eller begrense dem. De som har svært mange utbrudd som er vonde bruker Valtrex daglig i lav dose, andre bruker tablettene som en "kur" med en gang de merker plager for å forkorte sykeforløpet. Langt de fleste med utbrudd lar dem gå sin naturlige gang uten å bruke medisiner.

Oftest vil herpes "brenne ut" med tiden. Derfor anbefaler vi gjerne at dem som bruker Valtrex fast etter 6-12 mnd forsøker å være uten, og om ting er blitt bedre da slik at man ikke lenger trenger tabletter. Får man da plagsomme utbrudd hyppig kan man begynne igjen på tablettene og forsøke å kutte igjen etter enda lengre bruk. 

Herpes kan være en plagsom infeksjonssykdom, selv om den sjelden er farlig. Håper det skjer med deg som det gjør hos de fleste; at nye utbrudd med tiden kommer sjeldnere og til sist kanskje ikke i det hele tatt.

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?