Fyller mine studiepoeng og faglig bakgrunn kravet om relevante studiepoeng?

Kvinne 20 .

Spørsmål

Hei! Jeg vurderer å begynne på grunnskolelærerutdanningen 5.–10. trinn ved UiS, og har et spørsmål om tidligere utdanning og undervisningskompetanse i mat og helse. Jeg har fagbrev som kokk og har fullført Restaurant- og matfag på videregående. I tillegg studerer jeg årsstudiet Mat, helse og ernæring ved Universitetet i Innlandet, som består av 60 studiepoeng. Jeg ønsker å vite om denne kombinasjonen av utdanning og faglig bakgrunn vil være tilstrekkelig til å oppfylle kravet om 30 relevante studiepoeng for å kunne undervise i mat og helse på ungdomstrinnet etter fullført grunnskolelærerutdanning. Vil jeg med denne bakgrunnen kunne undervise i mat og helse uten å ta ytterligere 30 studiepoeng i selve skolefaget?

Kvinne (20)

Karriereveileder svarer

Guri  Veluri SandsdalenSigrid IsdalIngvill Skjold Thorkildsen
Hei

Så spennende at du vurderer å bygge videre på fagbrevet ditt med årsstudium i mat, helse og ernæring, kombinert med lærerutdanning.

 

Slik det kommer frem på nettsidene til Utdanningsdirektoratet, er det to typer kompetansekrav for lærere som skal undervise i skolen:

  • krav til relevant utdanning for å kunne bli ansatt i lærerstilling
  • krav til relevant kompetanse i fagene læreren skal undervise i

Du kan lese mer om dette her: Krav til kompetanse for lærere – ansettelse og undervisning.  

 

Det er vanskelig å finne konkret informasjon om krav til studiepoeng i faget mat og helse på ungdomstrinnet. Opplæringsloven §§ 17-3 og 17-4 omtaler henholdsvis krav til ansettelse i lærerstilling og krav til undervisningskompetanse. Du kan lese mer om dette her:

 

Ut fra informasjonen jeg har klart å finne, ser det ikke ut til at mat og helse har et eget nasjonalt kompetansekrav på samme måte som norsk, matematikk og engelsk. Jeg finner heller ikke et spesifikt krav til et bestemt antall studiepoeng i faget. [udir.no]

 

Jeg vil derfor anbefale at du tar direkte kontakt med en kommune som ansetter lærere, for eksempel gjennom HR-avdelingen eller en rektor ved en ungdomsskole, for å få en avklaring på hvordan regelverket praktiseres. Du kan også kontakte Utdanningsforbundet, som er den største fagforeningen for lærere, for å høre hvordan de vurderer kompetansekravene i en slik situasjon.

Med vennlig hilsen Karriereveilder

Guri  Veluri SandsdalenSigrid IsdalIngvill Skjold Thorkildsen
Var dette nyttig for deg?

Ingen kommentarer ennå. Bli den første til å skrive!

Del gjerne din mening, erfaringer, og støtte til andre her.
Kommentarer forhåndsgodkjennes, se .
Ønsker du svar fra en fagperson? Send inn eget spørsmål.

Finner du ikke det du leter etter?

Send inn spørsmålet ditt anonymt. Du får svar fra en fagperson, vanligvis innen et par dager.

Spør anonymt