Tenk utenfor boksen

Gå bredt ut og søk på ulike typer jobber. Kanskje finner du ikke drømmejobben blant stillingsannonsene, men det er fortsatt gode muligheter for å skaffe seg inntekt og erfaring.

Har du muligheten til å reise hjem i sommerferiene, kan det være en god idé å se etter ledige stillinger i hjemkommunen din. Da kan du også spare litt penger på å bo hjemme.

Min erfaring er at en jobb som i utgangspunktet virker kjedelig kan bli spennende allikevel, fordi man får muligheten til å bli kjent med nye mennesker og oppdage nye sider ved seg selv.

Let i ulike kanaler

Det er en kjent sak at ikke alle stillinger blir utlyst, men formidlet gjennom personlig nettverk. Derfor gjelder det å være litt «på», spørre venner og bekjente om tips, og fortelle at du er på utkikk etter jobb. Legg ut en story om at du ser etter jobb, og bruk sosiale medier for det de er verdt. Mange bedrifter, f.eks. kafeer, butikker og turiststeder, bruker sosiale medier til å annonsere ledige stillinger, og det finnes et stort antall Facebookgrupper hvor det tipses om ledige jobber.

Hvis det er en bedrift du har spesielt lyst til å jobbe i, ta kontakt og send en åpen søknad. Kanskje får du et nei til svar, men det kan også hende det dukker opp muligheter senere.

Tør å ta sjanser

Ikke vær redd for å søke selv om du ikke oppfyller alle kravene i stillingsannonsen. Husk at det er de som ansetter som vurderer om du er kvalifisert eller ikke.

Dersom du mangler arbeidserfaring, kan du trekke fram ferdigheter som er sentrale i studiet ditt, vise til verv og frivillig arbeid, eller fortelle om egenskaper og interesser som er relevante for jobben.

Vis at du er motivert for jobben, og fortell hva du kan bidra med. Ikke vær redd for å fortelle om hva du er god til. Det gjelder å skrive som om du tror på at du kan få jobben, selv om du kanskje er usikker.

Skriv en konsis og kreativ søknad

Når du skal søke sommerjobb er det som regel ikke nødvendig å skrive langt. Derimot er det viktig å skrive konsist og tydelig om hvorfor du passer til jobben. Allerede i innledningen bør du nevne de viktigste kvalifikasjonene dine. Les søknadsteksten nøye og finn ut hva arbeidsgiver ser etter, og knytt kvalifikasjonene dine opp til konkrete eksempler.

Be gjerne en venn om å se over søknaden din. Hos karrieretjenesten ved ditt studiested kan du få gode tips og veiledning til å skrive CV og søknad.

Rettigheter

Reglene i arbeidslivet gjelder også for sommerjobber. Husk at du har rettigheter selv om du «bare» er sommervikar. Du har blant annet rett på en skriftlig kontrakt, opplæring i arbeidsoppgavene dine og en ordentlig lønnsslipp.

En nyttig ressurs når det gjelder dine rettigheter som arbeidstaker, og et sted du kan spørre om råd og hjelp, er LOs sommerpatrulje.

Lykke til med sommerjobben!