?

Hvordan får man utredning for ADHD?

Mann 24 . 19 November 2021
Spørsmål

Hei, Jeg lurte på hvordan man kan få en utredning om man har ADHD? Merker jeg sliter med å fokusere på det jeg har foran meg. Har tidligere fått påvist dysleksi også leste jeg at man ofte kan feildiagnosere med dysleksi og ikke ADHD, eller at man har begge

Mann (24)
Fagperson svarer
Hei

Dersom du skal utredes for ADHD, blir du først sendt til en nevropsykologisk utredning (fastlege kan henvise deg). Det er en ganske lang og tidkrevende test med ulike deltester. Testene skal undersøke ulike kognitive funksjoner og først og fremst hvordan din oppmerksomhet fungerer. 
Hvis testene hos nevropsykolog viser at du har en nedsatt oppmerksomhetsfunksjon, sendes det en henvisning til spesialisthelsetjenesten (Distriktpsykiatrisk Senter) for helhetlig diagnostisk vurdering.

Når det vurderes hvorvidt du har rett på behandling/utredning så ser man ikke bare på om du har oppmerksomhetsvansker men også på i hvor stor grad det går utover din evne til å fungere og prestere i hverdagen. 

Første steg vil uansett være å drøfte med din din fastlege, (eller annen behandler dersom du allerede har kontakt med psykolog eller psykiater).

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?