Be om begrunnelse

Det første jeg gjør etter å ha fått igjen en eksamen, er å be om begrunnelse. Dette kan ikke påvirke karakteren din, men det kan påvirke dine følelser for den karakteren du fikk og gi deg informasjon om hva sensor ser etter. Etter mitt første semester skrev sensor at «kandidaten burde arbeide med å holde seg til oppgavens tema og besvare spørsmålet». Dette ga meg tips til hva jeg kan gjøre bedre neste gang, samtidig som at jeg skjønte at jeg kanskje ikke hadde svart på det oppgaven faktisk spurte om. Dermed ble det lettere for meg å akseptere karakteren.

Klage på karakteren

Etter å ha lest begrunnelsen for karakteren, gjør jeg en vurdering om jeg syns den stemte over ens med karakteren. I de fleste tilfeller syns jeg karakteren er rettferdig, men det har hendt at jeg ikke syns det. En mulighet man har da, er å klage på karakteren. Personlig syns jeg det var litt skummelt, fordi man får ny vurdering av en annen sensor. Her kan utfallet være å gå opp i karakter, bli stående på samme, eller i verste fall; gå ned. Dette kan være greit å ha i bakhodet før man ber om en ny vurdering.

Skuffelsen går over

Da jeg fikk vite karakteren min, føltes det ut som verden raste sammen et øyeblikk. Jeg kjente meg kald i hendene og svimmel. Tusen tanker raste gjennom hodet mitt på en gang. På den ene siden ville jeg gråte og på den andre siden ville jeg rope. Det føles skikkelig urettferdig der og da, og jeg må innrømme at følelsen varte en stund. Men krisen gikk over, allerede etter en dag var følelsen av kalde hender og tankespinn borte.

Ta med deg erfaring til neste år

Å få begrunnelse for karakteren har gitt meg en forståelse for hva som var bra med besvarelsen og hva som må jobbes mer med. Tenk også gjennom din egen arbeidsmetode; hva vil du ta med deg videre til neste semester, og hva vil du forsøke å gjøre annerledes? Hvordan la du opp studiene? Hvordan ble de siste ukene før eksamen? Eksamen kan være veldig stressende, og mange studenter sliter med ødeleggende eksamensangst. Det er også noe som kan jobbes med og som kan bli bedre. Tenk at alle erfaringer er gode erfaringer, også stryk! Å ta med erfaring til neste år, har gitt meg muligheten til å utvikle meg som student.

Du kan alltids få en ny sjanse

Det hjelper kanskje ikke så mye der og da, men etter skuffelsen har gått over syns jeg det er fint å tenke på at man får en ny sjanse. Jeg har tatt opp et par emner fordi jeg ville få en bedre karakter og det fungerer veldig fint. Det betryggende å tenke på at man har flere sjanser.

Du er ikke karakteren din

Når karakteren ikke står til forventningene, er det viktig å huske på at du ikke ER karakteren din. Du har mange viktige kvaliteter, verdier og tanker som det ikke går an å sette en karakter på. Denne tanken har hjulpet meg i situasjoner hvor jeg har blitt skuffet over karakterer. Jeg er mye mer enn den ene karakteren og jeg vet at jeg kan veldig mye mer enn å bare «være en D»!