Hopp til innhold
?

Jeg trenger noen å snakke med, men vet ikke hvordan. Orker ikke mer.

Kvinne 18 . 18 Januar 2024

Spørsmål

Hei jeg føler veldig på kroppspress og føler at alle komenterer på utseenet mitt det eneste måltidet jeg spiser er middag jeg gir matpakka mi til noen andre også spiser jeg ikke frokost og jeg bar etrenger noen å snakke med men ingen hører på meg og jeg greier ikke å bare gå bort til noen å spørre om vi kan snakke om det jeg er ikke den typen jeg gråtrt mrg selv til søvn hvær natt og jeg begynner å bli ganske lei og i tilleg så har jeg mistet besteveninnen min og gutte bestevennen min jeg orker ikke mer jeg vil bare dø

Kvinne (18)

Psykolog svarer

Hei, kjære Jente 18.

Jeg hører at du har det veldig vanskelig for tiden, og jeg er glad for at du skriver til oss. Takk for at du deler dine tanker og følelser her, jeg tror at mange kan kjenne seg igjen i noe av det du beskriver.
 
Den følelsen du beskriver av å ikke orke mer og tanker om at du ønsker å dø: Det er et viktig tegn på at noe ikke er som det skal akkurat nå, og at du trenger å lytte til dine behov og følelser slik at du kan få det bedre. Jeg tenker og at det er veldig forståelig at du har det ekstra tungt nå, det er ingen liten ting å miste nære venner som du har gjort. 
 
Det å bli mer opptatt av vekt og mat er også en ganske vanlig reaksjon på andre vanskelige hendelser i livet. Det kan gi en følelse av kontroll der og da, men det vil gjøre det verre på sikt, og jeg vil på det sterkeste oppfordre deg til å prøve å spise minst 3 ganger per dag (gjerne 4). Kroppen og hjernen trenger regelmessig mat for å fungere, og vonde følelser kan bli vanskeligere å håndtere når man ikke tar vare på seg selv fysisk. Jeg legger ved en artikkel fra en student som har skrevet om sin erfaring med at tankene om vekt tar overhånd. 
 
Du sier selv at du trenger noen å snakke med, og jeg er imponert av din selvinnsikt og ditt mot: Du vet hva du trenger, og du tar grep ved å skrive her. 
Siden du nevner at det er uvant og vanskelig for deg å ta initiativ til samtale så gir jeg deg forskjellige forslag på hvor du kan starte:
 
    • Foreldre eller omsorgspersoner: Selv om det kan være vanskelig å åpne seg for familie, kan foreldre eller omsorgspersoner ofte være en viktig støtte. Du vet best selv om du tror de ønsker deg godt og kan være et sted å starte.

    • Venner: Er det noen andre venner i livet ditt utover de du har mistet som du tror bryr seg om deg? Er det verdt et forsøk å åpne seg litt?

    • Skolepersonell: Jeg vet ikke om du går på videregående skole, men i så fall kan lærere, rådgivere eller helsesøstre på skolen kan være gode samtalepartnere og kan også gi veiledning om tilgjengelige ressurser. 

    • Fastlege: Du kan selv booke time hos din fastlege for å fortelle om hva du sliter med og hvordnan du har det for tiden. En fastlege kan gi både støtte, medisinsk rådgivning og eventuelt henvise til andre spesialister hvis nødvendig.

    • Studentsamskipnad: Om du er student i høyere utdanning kan du oppsøke samtaletilbud ved din samskipnad.

    • Ved akutt behov: Trenger du hjelp raskt, eller synes tankene om døden er for sterke og vanskelige skal du kontakte legevakt på telefon 116 117 (døgnet rundt). 
    • Her kan du snakke med noen anonymt:

    • Mental Helse hjelpetelefon: 116 123 (hele døgnet) 

    • Mental helse hjelpechat (hele døgnet)

    • Kirkens SOS hjelpetelefon: 22 40 00 40 (hele døgnet)

    • Chat med Kirkens SOS på www.soschat.nohver dag fra 18.30-22.30 (fredag frem til 01.30) 

 
Det er viktig at du prøver ut minst et av disse, og tar det steg for steg. Ting kommer ikke alltid til å føles som det gjør nå, det lover jeg. 
 
 
Ønsker deg alt godt

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese: