?

Jeg tror jeg har bdp eller borderline

Kvinne 21 . 28 April 2022
Spørsmål

Hei, Jeg har lest litt på nettet og tror jeg har bdp eller bordeline. Ofte føler jeg på å være sint og da ta det utover familien min eller venner. Jeg har stunder der jeg ikke vil snakke med noen og føler meg helt tom. Og jeg dytter vekk mine venner før de kan «forlate meg». Jeg er konstant i en Berg og dalbane av følelser, der den går opp og ned. Jeg har et kjempe dårlig selvbilde, og kritiserer meg selv hele tiden Jeg sliter veldig med å se moroa med livet. I tillegg sliter jeg aller mest med å være alene når jeg er ute.

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

Du skriver ikke hva du lurer på, men det stemmer at noen av de plagene du beskriver kan passe med kriteriene for borderline (emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse på norsk). En fin ting å være bevisst på er dog at veldig mange kan kjenne seg igjen i noe av dette, og det som avgjør om man fyller kriterier for diagnose er bl a i hvor stor grad disse trekkene fører til nedsatt funksjon i flere områder i livet, og hvorvidt de er stabile over tid. 

De siste tingene du nevner; å ikke se moroa med livet og å ikke kunne være alene ute er ikke noe som er typisk for eller spesifikt for emosjonelt ustabil personlighetsproblematikk. 

Jeg vedlegger en artikkel der du kan lese litt mer om hva en diagnose er og ikke er. Uansett kan et virke som at du ikke har det så bra, og at du ønsker å finne ut av hva det er og hvordan å få det bedre? I så fall anbefaler jeg deg å bestille en time hos fastlege for å diskutere om det er aktuelt med henvisning for å få en utredning f eks. 

Jeg ønsker deg alt vel og lykke til!

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?