Motivasjon styrer oss

Motivasjon er det som styrer menneskers atferd, en følelse, et driv, noe som styrer hva vi gjør. Vi deler mellom indre og ytre motivasjon, der indre motivasjon er når aktiviteten i seg selv oppleves som belønnende; noe interessant, noe morsomt, noe positivt. Ytre motivasjon er handlinger som styres av et utfall, som å gjøre noe for å få en belønning, oppnå noe du vil ha, eller å unngå noe negativt.

Indre og ytre motivasjon går ofte over i hverandre. Vi kan si at vi vil studere for eksempel sosiologi, fordi vi synes det er spennende (indre motivasjon), men også at vi vil gjøre det bra på eksamen for å kunne få lov til å fortsette videre på master (ytre motivasjon).

Hvorfor er det ekstra mange som sliter med motivasjon nå?

Koronarestriksjonene frarøver deg de energikildene du normalt lader batteriene dine med: gå på forelesninger, venner, familie, trening, hobbyer – alt er borte eller kraftig redusert. Variasjonen i hverdagen er borte. Likeså følelse av mestring og fremgang. Alt som ellers gir ny energi.

I tillegg opplever vi også energitappende faktorer: brustne drømmer for semesteret, savnet etter noe eller noen. Bekymring for fremtiden, bekymring for økonomi eller noen du er glad i. Kjedsomhet. Ensomhet. Vi havner i negative spiraler; forelesningene er mer kjedelig på zoom, du trenger ikke sitte oppreist og bli sett av noen, så du deltar kanskje mindre aktivt. Som etterpå fører til mindre mestringsopplevelse. Det igjen, gjør at vi føler oss dårlige og det stjeler energi. Som igjen gjør at vi ikke orker å ta fatt på nytt kapittel osv…

Hvordan få mer motivasjon?

  1. Skyld på korona Det er ikke deg det er noe galt med, det er situasjonen, og den står du i sammen med veldig mange andre. Vi er vanedyr, vi mennesker, og vi foretrekker som regel å møte andre mennesker fremfor å se dem på en skjerm. Det forverrer situasjonen, dersom du i tillegg skal rette frustrasjonen innover og kritisere deg selv for å være lat, usosial eller defekt. Selvkritikk stjeler motivasjon.
  2. Oppsøk ladestasjoner, men lad i ditt eget tempo Tenk gjennom hva som gir deg energi og forsøk å få til noe som ligner på den aktiviteten, selv om du ikke har motivasjon til det. Selv om det feks betyr å dele opp vennegjengen i mindre grupper, eller å trene på stuegulvet fremfor på treningssenteret. Kanskje kan du også videreføre noe av det du likte å gjøre alene under forrige runde av pandemien?
  3. Let etter inspirasjon. Velg fagartikler etter hva som interesserer deg, og begynn der. Se om det finnes en film på youtube om et tema du er nysgjerrig på, eller om en sentral person i ditt fag.
  4. Let etter «godfølelsen» Godfølelsen er litt som inspirasjon, og å lete etter den, litt som mental trening. For eksempel; dersom du våkner og tenker på hvor kaldt det er, og hvor trøtt du er, motiverer du deg selv til å bli liggende. Klarer du å fokusere på dette bildet: du med bøkene foran deg, en kopp kaffe, kanskje et stearinlys, stjerner og julelys utenfor vinduet, følelsen av å komme tidlig i gang? Prøv å mane frem godfølelsen du har når du er ferdig med en god økt og fortsatt har tid til å gjøre noe på kvelden.
  5. Fremtving ytre motivasjon Hvis du kjenner at du hovedsakelig lar deg motivere av ytre ting; bruk det for det det er verdt. Lag avtaler med andre om å studere sammen, både fysisk oppmøte og "sammen" digitalt, har effekt her. Avtal en passende straff dersom du skulle forsove deg. Hvis du vet at det hjelper deg med en treningsøkt før studiene, men aldri klarer å motivere deg til det; sett et mål og fortell andre om det. Lag avtaler med venner om å trene eller gå tur sammen.
  6. Minn deg selv på at motivasjon kommer og går. Mens du venter på motivasjonen med stor M, prøv å gjøre ditt beste med situasjonen. Vær grei med deg selv, ikke forvent din livs prestasjon akkurat nå, eller at alt skal være helt det samme som før pandemien. Lag noen punkter for dagen med det mest nødvendige du må gjøre på studiene, og følg punktene. Jo mer konkrete punkter, jo mindre motivasjon trenger du.