?

Mye akne, hvorfor er det ingenting som fungerer?

Kvinne 21 . 11 Mai 2021
Spørsmål

hei, jeg har prøvd Epiduo Gel 0,1 %/2,5 %, Tetracyclin Actavis Tab 250 mg og Zalna Gel 10 mg/g/0,25 mg/g, MEN INGENTING FUNGERER MOT Å FÅ BORT KVISER/ AKNE, og er så jævlig irriterende, har det på pannen og ryggen og litt over brystene rett ved kragebenene, og det på ryggen vil hvert fall ikke bort mer enn det på ansiktet. hva skal jeg gjøre? har dere tips til noe annet man kan gjøre enn å smøre, altså tabletter eller kapsler? og noe som ikke fører til sopp, for fikk sopp en gang. Vet dere hvorfor ingenting av det der fungerer? har ellers veldig tørr hud, er det derfor?

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

Du beskriver forverring av akne flere steder på kroppen på tross av at du har forsøkt flere behandlinger. I ditt tilfelle er det sannsynligvis på tide å vurdere å trappe opp til annen behandling.

Det er heldigvis flere tiltak som kan være aktuelle for deg. For alle som sliter med akne er det viktig med et sunt kosthold og å være varsom med kosmetiske produkter. Videre kan det være aktuelt å vurdere å bytte eller starte på et prevensjonsmiddel. Det er i så fall snakk om p-piller som inneholder østrogen, dersom du kan bruke slike preparater. Disse har gunstig effekt på akne og noen kommer til målet med kun dette.

Akne presenterer seg i ulike former og varianter, og ofte er det en kombinasjon av ulike typer. Jeg anbefaler at du bestiller en time hos din fastlege for vurdering av akne, kartlegging av forverrende faktorer, samtale rundt prevensjon og vurdering av om det er aktuelt for deg med annen behandling. Det kan slik du beskriver det være at din fastlege anbefaler å henvise deg til en hudlege som kan vurdere om behandling med Isotretinoin er riktig for deg. 

Det er flere nivåer i behandlingstrappen for akne. Årsaken til denne behandlingstrappen er at jo høyere man kommer jo mer risiko for potensielt alvorlige bivirkninger. Isotretinoinbehandling krever tett oppfølging med jevnlige blodprøver av denne grunnen. 

Håper du fikk svar på det du lurte på, og lykke til! 

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?