?

Kul i kjønnsleppen, kan det være farlig?

Kvinne 21 . 23 Mars 2021
Spørsmål

Hei For en uke siden oppdaget jeg en klump i den ene, indre kjønssleppa. Den er avlang, og det kjennes ut som to klumper som henger sammen, som en peanøtt. Den er liksom inni kjønnsleppa, så jeg kan ikke se den, bare kjenne den. Den ligger bakerst, ved skjedeåpningen, mot rumpa, hvis det har noe å si. Det er ikke vondt, det klør ikke og jeg kan garantere at det ikke er en kjønnssykdom, siden jeg er jomfru. Det kan virke som om den har vokst litt siden jeg oppdaget den, og den har nok dukket opp ganske fort, siden jeg ikke har kjent den før. Har heller ikke hatt mensen på 2 måneder, tilfeldig eller kan det være en sammenheng? Lurer på om det er farlig, kreft for eksempel, er ganske bekymret. Vil helst ikke gå til lege med dette unødvendig, så hadde vært fint hvis jeg fikk et svar på hva det sannsynligvis kan være fra dere. Takk for svar på forhånd.

Kvinne (21)
Legen svarer
Hei

Det er ikke mulig for meg å svare deg sikkert på dette. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med din fastlege slik at du kan få undersøkt dette. 

Det er heldigvis svært sjeldent med kreft i dette området og det vil da som regel være hos eldre kvinner. Jeg anbefaler imidlertid å få en undersøkelse dersom du oppdager en kul som vokser.

En mulighet er at det er en begynnende betent hårsekk, folikulitt, som er svært vanlig. Da har man som regel noe smerter i området. 

Det kan også dreie seg om en fettkul, lipom, som kan komme tilnærmet alle steder i huden og er ufarlige. De gir som regel ingen store plager og trengs ikke gjøres noe med, med mindre de blir veldig store.

En annen mulighet er at du har kjent Bartholinkjertlene. Disse kjertlene ligger på hver side av skjedeåpningen og produserer en smørende væske. Dersom de blir betente så heter det bartholinitt og kan gi smerter, hevelse og rødhet i området.

Vennlig hilsen, Fastlegen

Finner du ikke det du leter etter?